INFONET-468X60-BANNER

Solarna kuća sa zakrivljenom formom

28.03.2017. | Adam Williams | New Atlas

Holandska firma MVRDV je nedavno predstavila kuću pod nazivom „Casa Kwantes“: luksuzno utočište sa fasadom od cigle sa nekoliko prozora okrenutih prema ulici zbog privatnosti i velike zakrivljene staklene fasade prema dvorištu koji pruža puno svetlosti. Zamišljena po ugledu na savremeni modernistički dizajn iz 1930. godina, ova zavidna kuća se može pohvaliti energetski efikasnom tehnologijom, uključujući i solarnu energiju.

Porodična kuća ima 480 kvadratnih metara i prostire se na dva glavna sprata i plus ima mali podrum. Nalazi se u zapadnom delu Roterdama. Raspored je projektovan u saradnji sa vlasnicima da bi se na najbolji način zadovoljile njihove potrebe za prostorom.

Slika 1. „Casa Kwantes“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.newatlas.com)

Prvi sprat sadrži dve garaže, kuhinju, dnevni boravak, trpezariju i biblioteku. U dnevnom boravku se nalazi ugrađena drvena jedinica koja se proteže dužinom celog zida i uključuje ormariće, uz pristup podrumu i kupatilu za goste. Na drugom spratu se nalaze dve spavaće sobe sa pripadajućim kupatilima.

Slika 2. „Casa Kwantes“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.newatlas.com)

Naravno, neobičan oblik staklene fasade daje do znanja da je raspored u unutrašnjosti prilično nekonvencionalan. Ipak, sa slika se čini da je prostor dobro organizovan i da je omogućeno dovoljno prirodnog osvetljenja uz zadržavanje privatnosti od prolaznika. Zakrivljene forme nude vizuelnu vezu između različitih područja kuće i daju lep odnos sa maslinom oko koje je obavijena.

Slika 3. „Casa Kwantes“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Zakrivljeno staklo obavijeno je oko unutrašnjosti fasade na oba nivoa stvarajajući neprekidan pogled iz jedne prostorije u drugu", objašnjava suosnivač  Jacob van Rijs iz firme MVRDV. „Pored  vizuelne veze, tu je i jedan balkon koji daje mogućnost da se lako hoda od jednog prostora do drugog bez prekida. Refleksija centralnog stabla od stakla neprestano se menja kako se neko kreće po kući i menja svoju perspektivu."

Slika 4. „Casa Kwantes“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.newatlas.com)

Iako je „Casa Kwantes“ priključena na mrežu, krov poseduje veliki niz solarnih panela. Iz firme MVRDV kažu da kuća u potpunosti samozadovoljava potrebe za električnom energijom – ovo će međutim biti testirano u narednoj godini. Koriste se i toplotne pumpe koje energiju crpe iz zemlje i tako efikasno greju i hlade.

„Casa Kwantes“ je završena 2016. godine.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;