Solarna kuća sa zakrivljenom formom

28.03.2017. | Adam Williams | New Atlas

Holandska firma MVRDV je nedavno predstavila kuću pod nazivom „Casa Kwantes“: luksuzno utočište sa fasadom od cigle sa nekoliko prozora okrenutih prema ulici zbog privatnosti i velike zakrivljene staklene fasade prema dvorištu koji pruža puno svetlosti. Zamišljena po ugledu na savremeni modernistički dizajn iz 1930. godina, ova zavidna kuća se može pohvaliti energetski efikasnom tehnologijom, uključujući i solarnu energiju.

Porodična kuća ima 480 kvadratnih metara i prostire se na dva glavna sprata i plus ima mali podrum. Nalazi se u zapadnom delu Roterdama. Raspored je projektovan u saradnji sa vlasnicima da bi se na najbolji način zadovoljile njihove potrebe za prostorom.

Slika 1. „Casa Kwantes“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.newatlas.com)

Prvi sprat sadrži dve garaže, kuhinju, dnevni boravak, trpezariju i biblioteku. U dnevnom boravku se nalazi ugrađena drvena jedinica koja se proteže dužinom celog zida i uključuje ormariće, uz pristup podrumu i kupatilu za goste. Na drugom spratu se nalaze dve spavaće sobe sa pripadajućim kupatilima.

Slika 2. „Casa Kwantes“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.newatlas.com)

Naravno, neobičan oblik staklene fasade daje do znanja da je raspored u unutrašnjosti prilično nekonvencionalan. Ipak, sa slika se čini da je prostor dobro organizovan i da je omogućeno dovoljno prirodnog osvetljenja uz zadržavanje privatnosti od prolaznika. Zakrivljene forme nude vizuelnu vezu između različitih područja kuće i daju lep odnos sa maslinom oko koje je obavijena.

Slika 3. „Casa Kwantes“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Zakrivljeno staklo obavijeno je oko unutrašnjosti fasade na oba nivoa stvarajajući neprekidan pogled iz jedne prostorije u drugu", objašnjava suosnivač  Jacob van Rijs iz firme MVRDV. „Pored  vizuelne veze, tu je i jedan balkon koji daje mogućnost da se lako hoda od jednog prostora do drugog bez prekida. Refleksija centralnog stabla od stakla neprestano se menja kako se neko kreće po kući i menja svoju perspektivu."

Slika 4. „Casa Kwantes“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.newatlas.com)

Iako je „Casa Kwantes“ priključena na mrežu, krov poseduje veliki niz solarnih panela. Iz firme MVRDV kažu da kuća u potpunosti samozadovoljava potrebe za električnom energijom – ovo će međutim biti testirano u narednoj godini. Koriste se i toplotne pumpe koje energiju crpe iz zemlje i tako efikasno greju i hlade.

„Casa Kwantes“ je završena 2016. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...