INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Virtuelna stvarnost u građevinarstvu i arhitekturi

31.01.2017. | WAN

Neki od najpoznatijih svetskih mostova mogu biti pregledni od strane stručnjaka za sigurnost koji se nalaze hiljadama kilometara daleko, uz pomoć Microsoftovog „HoloLens“ uređaja za virtuelnu stvarnost.

Inženjeri sa Univerziteta u Kembridžu su počeli sa ispitivanjima kako bi videli da li građevinski inspektori mogu koristiti „HoloLens“ u cilju uočavanja potencijalno opasnih pukotina u mostovima a da fizički ne posete sam most.

Sudeći prema Microsoftu, radnici koji se nalaze na lokaciji mosta slikaju konstrukciju pomoću digitalne kamere (DSLR), nakon čega te slike otpremaju na „cloud“ kao što je „Microsoft Azure“. Stručnjaci za sigurnost tada mogu da vide ove slike koje su međusobno spojene i mogu da se približavaju zumiranjem ili odaljavanju od mosta, rotiraju i šetaju oko njega uz pomoću „HoloLensa“.

Korišćenje Microsoft tehnologije bi bilo jeftinije i brže od slanja inspektora na lice mesta. Takođe bi se poboljšali i određeni delovi mostova jer bi dovelo do preciznijih zaključaka. To bi moglo značajno da umanji popravke velikih razmera, držeći mostove duže vreme prometnim, smanjujući saobraćane zastoje i zagušenja.

Ispitivanja su deo saradnje između Construction Information Technology (CIT) Laboratory sa Univerziteta u Kembridžu i Trimble, firme sa sedištem u Kaliforniji koja obezbeđuje tehnologiju za građevinarstvo, poljoprivredu i transportnu industriju. Program pod nazivom „Trimble Sponsorship Program“ obezbeđuje sredstva i stručnost i za cilj ima stvaranje tehnologije koja će poboljšati sigurnost, smanjiti troškove i povećati efikasnost građevinske industrije.

„Građevinski sektor prolazi kroz brze transformacije koje su rezultat revolucije u digitalnom inženjerstvu", rekao je dr Ioannis Brilakis, predavač u Laing O'Rourke i direktor CIT Laboratory na Univerzitetu u Kembridžu.. „Univerzitet ima širok portfolio istraživačkih projekata koji imaju za cilj da reše probleme u građevinskom sektoru."

„Ovaj uzbudljivi odnos sa firmom Trimble će nam omogućiti da radimo zajedno i da „guramo“ napred naše planove za razvoj novih, revolucionarnih alata i tehnologija koje će obezbediti sigurniji i produktivniji rad građevinske industrije i pomoći u izgradnji infrastrukture od koje zavisi dobrobit društva."

Inženjeri sa Univerziteta su takođe osmotrili da „HoloLens“ može da se koristiti u građevinskim firmama za praćenje rada prilikom izgradnje kuća i kancelarija, ali i da uređaj može da pomogne proizvođačima u smanjenju potrebe redovnog vraćanja na nacrte.

Aviad Almagor, direktor „Mixed Reality Program“ u firmi Trimble, rekao je: „Univerzitet u Kembridžu je svetski poznata i priznata obrazovna ustanova, i fascinantno je iskustvo raditi u partnerstvu sa Univerzitetom i Microsoftom, koristeći „HoloLens“ kako bi se poboljšala budućnost građevinske industrije i arhitekture. Ova inicijativa nam je pomogla da pomerimo granicu na novi sektor – naročito u području kao što je izgradnja, gde se IT nedovoljno koriste. U firmi Trimble smo uzbuđeni zbog potencijalnog programa „Mixed Reality“ koji mora transformisati ovu industriju, a partnerstvo sa Univerzitetom u Kembridžu i Microsoftom je samo početak."

Karakteristično za virtuelnu stvarnost je da su korisnici u potpuno izolovanom kompjuterski generisanom svetu. Međutim, umesto toga HoloLens uređaj mešovite stvarnosti omogućava korisniku da stavi 3D digitalni model u fizičkom prostoru. Kao što je Windows 10 potpuno samostalan i ne zahteva vezu sa telefonom ili računarom, tako korisnici mogu da hodaju oko objekata stvarajući i komunicirajući sa njima pokretima, pogledom i glasom.

„HoloLens“ je lansiran u Velikoj Britaniji 12. oktobra 2016. godine, sa dostavom od kraja novembra. Do danas, NASA je koristila „HoloLens“ kako bi ponovo stvorila Mars u svojim kancelarijama, omogućavajući naučnicima da praktično obavljaju poslove na crvenoj planeti. U međuvremenu je Trimble pokrenuo dodatak mešovite realnosti za softver „SketchUp“, dok ThyssenKrupp Elevator koristi „HoloLens“ kako bi pomogli inženjerima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;