Prva poslovna zgrada od drveta u Australiji

16.01.2017. | Katja Pfeiffer | Detail

International House Sydney formirala je „kapiju“ u novoj urbanoj zonu u razvoju koja se proteže na 22 hektara i poznata je pod nazivom „Bangaroo South Area“ a nalazi se u okviru glavne gradske poslovne četvrti „CBD“. Renomirana australijska arhitektonska firma Tzannes and Associates, odgovorna za planiranje i izgradnju sedmospratne komercijalno-poslovne zgrade, kompletirala je celokupnu konstrukciju od drveta.

Slika 1. Prva poslovna zgrada od drveta u Australiji (izvor:International House Sydney, courtesy od Lendlease, preuzeto sa www.detail-online.com)

Glavna noseća konstrukcija od drvenog okvira i lameliranih greda sastoji se od oko 930 m³ zalepljenog laminiranog drveta i 2.000 m³ unakrsno laminirane bukve i smreke. Spojnice i elementi od čelika su proizvedeni unapred u fabrici „Hess Timber“ u Nemačkoj, a zatim poslati u Australiju i montirani na licu mesta tj. na gradilištu. Ono što karakteriše ovu konstrukciju su kompozitni nosači (potpore) napravljeni od tri bloka zalepljenog lameliranog drveta smreke i unutrašnjih slojeva lameliranog drvenog furnira koji su razvijeni specijalno za ovaj projekat. Položena ploča od lamelirane drvene građe sa jedinstvenim sastavom slojeva furnira je zalepljena uzduž i popreko. To je bilo neophodno, jer  nosači zahtevaju značajna „pomeranja“ koja dovode do visokog stepena lokalizovanog poprečnog stresa. Stoga unutrašnji sloj lameliranog drvenog furnira ima ulogu armature. Udubljenja velikog formata u nosačima se koriste za usmeravanje sile koja deluje i nije potrebno nikakvo dodatno ojačanje. Mnogi testovi sa priznatih instituta za ispitivanje su potvrdili nosivost ovih komponenti.

Slika 2. Prva poslovna zgrada od drveta u Australiji (izvor:International House Sydney, courtesy od Lendlease, preuzeto sa www.detail-online.com)

Kolonada od dvospratnih drvenih pilastra koje su postavljene u obliku slova V karakterišu izgled zgrade i prve upadaju u oko sa ulice a takođe formiraju i natkriveno šetalište. Drvo australijskog eukaliptusa (Ironbark), koje je poznato po svojoj gustini, je korišćeno za izgradnju pilastra.

Slika 3. Prva poslovna zgrada od drveta u Australiji (izvor:International House Sydney, courtesy od Lendlease, preuzeto sa www.detail-online.com)

Kompleks ima ukupnu površinu od oko 7.900 m². Nivoi koji su na raspolaganju za iznajmljivanje imaju fleksibilne planove prostorija sa visinom od 2,7 metara. Cilj je da se postigne barem Nivo 5 „NABERS“ standarda održivosti („National Australian Built Environment Rating System“).

Slika 4. Drvena građa (izvor: Hess Timber, Rensteph Thompson, preuzeto sa www.detail-online.com)

Arhitekte opisuju svoj dizajn kao „poetsko i dinamičano slavljenje“ drveta u svrhu materijala za izgradnju i njegovog potencijala za višespratne konstrukcije. Prema Daily Telegraphu, ovo je treća višespratna drvena zgrada podignuta od strane izvođača radova Lendlease Australia. Prethodni projekti su: 10-spratna „Forte“ stambena zgrada i „The Dock“ u Docklands distriktu u Melburnu.

Slika 5. Drvena građa (izvor: Hess Timber, Rensteph Thompson, preuzeto sa www.detail-online.com)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...