Prva poslovna zgrada od drveta u Australiji

16.01.2017. | Katja Pfeiffer | Detail

International House Sydney formirala je „kapiju“ u novoj urbanoj zonu u razvoju koja se proteže na 22 hektara i poznata je pod nazivom „Bangaroo South Area“ a nalazi se u okviru glavne gradske poslovne četvrti „CBD“. Renomirana australijska arhitektonska firma Tzannes and Associates, odgovorna za planiranje i izgradnju sedmospratne komercijalno-poslovne zgrade, kompletirala je celokupnu konstrukciju od drveta.

Slika 1. Prva poslovna zgrada od drveta u Australiji (izvor:International House Sydney, courtesy od Lendlease, preuzeto sa www.detail-online.com)

Glavna noseća konstrukcija od drvenog okvira i lameliranih greda sastoji se od oko 930 m³ zalepljenog laminiranog drveta i 2.000 m³ unakrsno laminirane bukve i smreke. Spojnice i elementi od čelika su proizvedeni unapred u fabrici „Hess Timber“ u Nemačkoj, a zatim poslati u Australiju i montirani na licu mesta tj. na gradilištu. Ono što karakteriše ovu konstrukciju su kompozitni nosači (potpore) napravljeni od tri bloka zalepljenog lameliranog drveta smreke i unutrašnjih slojeva lameliranog drvenog furnira koji su razvijeni specijalno za ovaj projekat. Položena ploča od lamelirane drvene građe sa jedinstvenim sastavom slojeva furnira je zalepljena uzduž i popreko. To je bilo neophodno, jer  nosači zahtevaju značajna „pomeranja“ koja dovode do visokog stepena lokalizovanog poprečnog stresa. Stoga unutrašnji sloj lameliranog drvenog furnira ima ulogu armature. Udubljenja velikog formata u nosačima se koriste za usmeravanje sile koja deluje i nije potrebno nikakvo dodatno ojačanje. Mnogi testovi sa priznatih instituta za ispitivanje su potvrdili nosivost ovih komponenti.

Slika 2. Prva poslovna zgrada od drveta u Australiji (izvor:International House Sydney, courtesy od Lendlease, preuzeto sa www.detail-online.com)

Kolonada od dvospratnih drvenih pilastra koje su postavljene u obliku slova V karakterišu izgled zgrade i prve upadaju u oko sa ulice a takođe formiraju i natkriveno šetalište. Drvo australijskog eukaliptusa (Ironbark), koje je poznato po svojoj gustini, je korišćeno za izgradnju pilastra.

Slika 3. Prva poslovna zgrada od drveta u Australiji (izvor:International House Sydney, courtesy od Lendlease, preuzeto sa www.detail-online.com)

Kompleks ima ukupnu površinu od oko 7.900 m². Nivoi koji su na raspolaganju za iznajmljivanje imaju fleksibilne planove prostorija sa visinom od 2,7 metara. Cilj je da se postigne barem Nivo 5 „NABERS“ standarda održivosti („National Australian Built Environment Rating System“).

Slika 4. Drvena građa (izvor: Hess Timber, Rensteph Thompson, preuzeto sa www.detail-online.com)

Arhitekte opisuju svoj dizajn kao „poetsko i dinamičano slavljenje“ drveta u svrhu materijala za izgradnju i njegovog potencijala za višespratne konstrukcije. Prema Daily Telegraphu, ovo je treća višespratna drvena zgrada podignuta od strane izvođača radova Lendlease Australia. Prethodni projekti su: 10-spratna „Forte“ stambena zgrada i „The Dock“ u Docklands distriktu u Melburnu.

Slika 5. Drvena građa (izvor: Hess Timber, Rensteph Thompson, preuzeto sa www.detail-online.com)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...