Lukasov muzej će se graditi u Los Anđelesu

11.01.2017. | Adam Williams | New Atlas

„Lucas Museum of Narrative Art“ je konačno pronašao mesto gde će biti izgrađen. Firma MAD Architects je osmislila projekat koji će po svemu sudeći biti realizovan u okviru „Exposition“ parka u Los Anđelesu.

Čikago je pre nekoliko godina zahtevao redizajn objekta ali je odbijen i tada se činilo da će se sve srediti kada je konačno preseljen u Kaliforniju zbog zajedljivosti. Pitanje koje je tada postavljeno je bilo - da li će Los Anđeles ili San Francisko biti izabrani za novu lokaciju. Na kraju je Los Anđeles pobedio.

Originalni dizajn je promenjen – pa se od prilično nepovoljnog izgleda konstrukcije nalik srebrnom vulkanu došlo do objekta aerodinamičnog izgleda koji karakterišu krive koje kao da teku i krov pokriven zelenilom - što se mnogo bolje uklapa u lokalni pejzaž. Teško je reći u ovom trenutku, ali MAD Architects bi mogao da  napravi nešto zaista posebno. Firma se već pokazala na sličnom primeru, odradivši projekat „Harbin Opera House“ pa se ne sumnja da će i ovaj biti spektakularan.

Slika 1. „Lucas Museum of Narrative Art“ (izvor: Lucas Museum of Narrative Art, preuzeto sa www.newatlas.com)

Iako detalji još nisu poznati, zna se da će izgradnju muzeja finansirati Lukas i da će koštati najmanje 1 milijardu USD. Muzej će imati oko 25.548 kvadratnih metara spratnog prostora, uključujući i oko 9.290 m² galerijskog prostora. Podzemni parking će biti kapaciteta za 1.800 vozila, a samo mesto će uključivati 2,8 hektara zelenih površina.

U unutrašnjosti će biti smeštena kolekcija slika Džordža Lukasa, umetnička dela i uspomene. Ovde će takođe biti održavane dnevne projekcije, izložbe, javna predavanja i radionice. U ovom delu nalaziće se i restoran, moderno pozorište, kafić, sale za predavanja, biblioteka i muzejska prodavnica.

Još uvek se ne zna kada će početi izgradnja. Shodno tome kakva istorija prati ovaj muzej, mnogi se pitaju i to da li će možda biti nekih neočekivanih problema sa dozvolama za gradnju i sl. što bi moglo da upropasti Lukasove planove. Međutim, gradonačelnik Los Anđelesa Eric Garcetti je pravi entuzijasta kada se govori o izgradnji i kaže da je malo verovatno da bi nešto moglo da osujeti ovaj projekat.

Slika 2. „Lucas Museum of Narrative Art“ (izvor: Lucas Museum of Narrative Art, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Los Anđeles dobija novi dragulj, prekrasni „Lucas Museum of Narrative Art“. Njegovo prisustvo ovde značiće da će dan u okviru „Exposition“ parka uskoro doneti bez premca mogućnosti da se uroni u priče prikazane na platnu, da se uđe u bogatstvo afričko - američke istorije i izražavanja, da se divi čudima nauke i prirodnog sveta, da se otputuje u svet istraživanja svemira i da se sedne na tribine sportskih događaja svetske klase", kaže gradonačelnik Garcetti.

„Verovao sam u viziju Lukasovog muzeja i znam da je Los Anđeles idealno mesto za privlačenje najšire moguće publike. Duboko sam zahvalan Melodi i Džordžu i svim našim vodećim ljudima u oblasti obrazovanja i kulture kao i državnim instistucijama na izuzetnoj podršci i pomaganju da se muzej dovede „kući“. Sada je vreme da se ta vizija izgradi."

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !