INFONET-468X60-BANNER

Moderni oblici krovova testirani na udare vetra

16.12.2016. | Science Daily

Nove kuće se sve više grade sa neobičnim krovovima, a novo istraživanje sa James Cook University (JCU) otkriva to da neke nove konstrukcije mogu izgubiti krovne pokrivače ako kuće nisu dobro održavane ili imaju manjih građevinskih nedostataka.

Od 90-ih godina kada su sprovođeni testovi dejstva vetra na krovove po tadašnjim standardima u vazdušnim tunelima, krovovi su postali dosta složeniji, rekao je Korah Parackal sa JCU.

Tim istraživača posmatrao je kakva je aerodinamika novih krovova u odnosu na standarde koji se odnose na opterećenje vetra – odnosno standarde koji se odnose na dejstva vetra na konstrukcije koje inženjeri i graditelji koriste pri projektovanju i izgradnji kuća.

„Kuće su nekada imale oblik „kvadratnih kutija“, sa krovovima standarnih oblika, ali u poslednje vreme oblici prilagođeni željama i zahtevima korisnika postaju sve učestaliji. Sa novim oblicima zapažamo da snaga vetra deluje na drugačiji način na krovove i želeli smo da vidimo da li su standardi dejstva vetra i dalje primenljivi", rekao je.

Tim je izgradio makete kuća s tipičnim novim oblicima krovova i testirali su ih u vazdušnom tunelu u okviru „Cyclone Testing Station“ na JCU.

Slika. Mitchell Humphreys (levo) i Korah Parackal (izvor: James Cook University)

„Napravili smo makete u razmeri 1:50 i opremili smo ih sa senzorima pritiska. Zatim smo testirali udare vetra na krovni pokrivač, zidne obloge i samu konstrukciju koja drži kuću", rekao je gospodin Parackal.

Tehnika dozvoljava poređenje sa australijskim standardima za bilo koju brzinu vetra na kuće na prigradskom terenu.

„Sadašnji standardi gradnje mogu potceniti usisni pritisak na ivicama krovova kuća koje imaju složeni oblik krova, a naročito u slučajevima višespratnica" rekao je on.

Gospodin Parackal je rekao da bi to potencijalno značilo da bi neke kuće mogle da izgube krovove i tako postanu podložne oštećenjima vodom i vetrom. Do ovoga može doći ukoliko se ne održavaju dobro ili ukoliko su prisutni manji građevinski nedostaci.

Istraživači su otkrili da smerovi vetra generišu visoku snagu na veze koje drže krov na kući. Ovo važi za oba tipa kuće.

Gospodin Parackal  je rekao da kada projektanti razmatraju ove sile obično u obzir uzimaju jedan „najgori“ smer duvanja vetra. Međutim, istraživanje je pokazalo da ustvari postoji mnogo jednako loših scenarija za krov složenog oblika kada se posmatraju udari jakih vetrova.

On je rekao da standardi nisu manjkavi, već moraju obuhvatiti različite veličine objekata, nagibe krovova i oblike, ali se naravno od njih ne očekuje da će pokriti sve mogućnosti.

Istraživanje je prenelo jednu važnu poruku, što potvrđuje ispitivanje štete koju je tim spoveo nakon nedavnog ciklona.

„Videli smo relativno novu šupu koja je izgubila svoj krovni pokrivač, jednostavno zato što je graditelj koristio šraf koji je bio pogrešne veličine. Naše istraživanje u vazdušnom tunelu pokazao je da marginalne greške nisu tako velike kao što mnogi ljudi misle. Naglašena je potreba da graditelji i pripravnici budu svesni da vrlo male greške u izgradnji mogu prozrokovati veoma puno štete i stvoriti velike nevolje."

Istraživači su naveli da su margine sigurnosti u građevisnkim propisima tu zbog neizvesnosti u vezi karakteristika materijala i opterećenja koja zgrada „trpi“  kroz svoj vek trajanja, ali se ne uzimaju u obzir nedostaci i greške pri izgradnji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;