INFONET-468X60-BANNER

U Parizu se gradi stambeni blok prekriven biljkama

18.11.2016. | Eleanor Gibson | Dezeen

Stambena kula sa zelenom fasadom u Parizu koju je projektovala lokalna firma Maison Edouard François je specifična po tome što njena fasada sadrži biljke i ima za cilj da se na taj način širi seme širom grada.

Firma Maison Edouard François projektovala je „M6B2 Tower of Biodiversity“ kako bi pokazala da visokospratnice mogu da se koriste za stvaranje ekoloških gradova sa puno biljnog i životinjskog sveta.

Koristeći se izuzećem ograničenja visine od 37 metara u Parizu, tim je stvorio 50 metara visoku zgradu iznad svojih suseda u „River Gauche“, na južnoj obali reke Sene.

Nadovezujući se na prethodna istraživanja vezana za korišćenje biljaka u arhitekturi, tim je za 16-spratnu kulu stvorio fasadu sa dvostrukim slojem. Spoljašnji sloj je napravljen od mreže nerđajućeg čelika koja deluje kao okvir po kome biljke mogu da se penju. Zbog rešetkaste ograde biljke su izložene vetru  koji kada duva njihovo seme širi po gradu.

„Čini se da u Francuskoj postoji veliki otpor ka vertikalnom gradu, bez razmatranja njegovog potencijala", rekli su iz firme. „Jedan od ciljeva našeg projekta je da se uguše ova oklevanja."

„Pokrivena biljkama iz divljih prirodnih područja, kula zaparvo predstavlja alat za setvu: uz pomoć vetra se širi seme u okviru urbane sredine."

Unutrašnja fasada je prekrivena recikliranim zelenim titanijumskim panelima koji sijaju kada udari sunce tako da kula postane svetionik. Njegova zelena boja treba da podseća na mahovinu.

„Njegova titanijumska obloga generiše talasasti izgled koji mu daju suptilan, fluktuirajući karakter", objasnili su iz firme. „Kula je stoga ne samo sredstvo za razvoj okoline već i sredstvo za širi razvoj, a i pariskom pejzažu daje zeleniji izgled."

Mreža se proteže i preko krova zgrade i pokriva vrt koji se nalazi na vrhu. Balkoni između dve fasade su oko cele zgrade kako bi se stvorio zakrivljeni okvir.
Betonski stubovi podržavaju konstrukciju i podižu je kako bi se stvorio duplo viši ulaz. Okružena je staklom koje omogućava dosta prirodnog svetla, a ugaoni plavi panel montiran na plafon odražava unutrašnjost.

Unutrašnjost stepeništa i hodnika karakteriše beton izbalansiran šarenilom i osvetljenjem.

Kula je deo kompleksa koji čine tri manje stambene zgrade, rasadnik i prodajni centar, sa javnim vrtom između. Oni su obloženi tamnom metalnom fasadom, uključujući panele i zaobljene šindre i imaju krovne bašte.

„Ovi manji objekti su jednostavniji i imaju metalne fasade od cinka i aluminijuma", rekle su arhitekte. „Oni su smešteni u uglovima bloka, omogućavajući pešacima da hodaju kroz miran, zaštićen vrt ispunjen niskim rastinjem, kao van grada."

Puzavice su u okviru prvog dela strategije projekta koji se odnosi na životnu sredinu. A u planu je i da se u narednih 20 godina uvedu i četinari i hrastovi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;