Zgrada nalik starim ratnim brodovima

09.11.2016. | Jenna McKnight | Dezeen

Firma Bjarke Ingels Group je završila poslovni objekat koji ima oblik nalik pramcu broda i nalazi se u okviru „Navy Yard“ u Filadelfiji.

Zgrada pod nazivom „1200 Intrepid“ nalazi se u istorijskom delu grada. „Navy Yard“ je industrijska oblast koja se polako pretvara u zonu mešovite namene. Iz firme Robert AM Stern osmislii su urbanistički plan ovog područja.

Park u okviru ove oblasti je prošle godine otvorila firma koja se bavi pejzažnom arhitekturom James Corner Field Operations. U okviru ovog „Central Green“ parka, koji se prostire na dva hektara i u okviru koga su krivudavi putevi i veliki broj različitih vrsta stabala i biljaka, nalazi se nova poslovna zgrada.

Bjarke Ingels, koji je osnovao BIG firmu sa sedištem u Kopenhagenu, kaže da je dizajn zgrade pod uticajem „Robert Sternovog masterplana pravougaonih gradskih blokova i James Cornerovog legendarnog kružnog „Central Green“ parka“. Takođe su uticaj imali i ratni brodovi usidreni samo nekoliko blokova dalje, pa je po ugledu na njih zgrada dobila zakrivljene lukove.

Glavna fasada se sastoji od prefabrikovanog betonskog zida koji se krivi ka unutra. Izvajani oblik odgovara „udaru talasa" kružne staze parka, okolnom području i zasađenim biljkama.

Preostali uzdignuti delovi zgrade zajedno sa krovnim vencem referenciraju koordinatnu mrežu i ortogonalni dizajn „Navy Yard“ masterplana.

Poslovna zgrada obuhvata 8.547 metara kvadratnih i prostire se na četiri sprata. U suštini je veliki atrijum koji je zamišljen kao periskop koji daje pogled u unutrašnjost zgrade.

„Posetioci i zaposleni mogu da se dive rashodovanim brodovima koji se nalazi na susednim dokovima. Dok sa druge strane „Central Green“ park povezuje zgradu i njene stanovnike sa okruženjem", kažu iz firme.

Penn Capital, firma koja se bavi investicijama zauzima gornji sprat objekta, dok su preostali spratovi na raspolaganju za rentiranje. Zgrada nije imala zakupce kada je BIGu plaćena provizija za radove.

Firma je želela da stvori poslovni blok koji bi iskreno odgovorio zahtevima i uklopio se u okruženje.

„Zaista biste bili pod teškim pritiskom kada biste trebali da postavite „1200 Intrepid“ na neko drugo mesto, jer je bilo potrebno povezati ga sa okolinom", rekao je Kai-Uwe Bergmann, partner u firmi BIG.

„Ključni izazov je bio da se stvori razlog da zakupci ovde rentiraju prostor uz ograničenje od strogog budžeta."

Ovo je drugi projekat u Americi koji je BIG realizovao. Inače firma BIG je osnovana u Kopenhagenu 2005. godine a kancelarije u Njujorku je otvorila 2010. godine. Nedavno je proslavila otvaranje „Via 57 West“, stambene kule na Menhetnu.

Ostali američki projekti koje je firma realizovala uključuju „Two World Trade Center “ i „ The Spiral “. Oba projekta su poslovne kule koje se nalaze u Njujorku.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece