Kuća obavijena zakrivljenim drvetom

20.10.2016. | Jessica Mairs | Dezeen

Dizajneri nameštaja Tom i Danielle Raffield su koristili parom savijeno drvo da bi pokrili deo lovočuvareve kućice u „Cornish Woodlandu“.

Kuća se nalazi u okviru  šumskog imanja Trevarno koje je veličine 2,4 hektara i nalazi se u Cornwallu, na jugozapadu Engleske. Ovde Tom Raffield i njegova supruga Danielle vode svoju kompaniju za proizvodnju nameštaja.

Oni su eksperti za pravljenje nameštaja od drveta savijenog uz pomoć vodene pare. Ova tehnologija predstavlja tradicionalan način oblikovanja drveta pomoću toplote i vlage. Ovu tehnologiju obrade drveta su takođe iskoristili i za kreiranje i uređivanje svoje kuće.

„Želeli smo da izgradimo kuću na takav način da obratimo pažnju na sve detalje koje ugrađujemo u naš nameštaj i rasvetu“, rekao je Tom Raffield. „Dizajniranje i projektovanje predmeta koje ljudi žele i koje će staviti u svoju kuću je neverovatna privilegija“.

„Mi nikada ne dizajniramo i kreiramo predmete koje ne bismo želeli da imamo u svojoj kući. Međutim, nikada do sada nismo imali priliku da dizajniramo za svoje prostorije."

Objekat koji se nalazi na dva sprata je priipojen uz navedenu kućicu i sporedne objekte zastakljenim prolazom.

Drvenu konstrukciju objekta je dizajnirao arhitektonski tehnolog Chris Strike, dok su završni radovi u kojim je korišćemo savijeno drvo delo Raffieldovih.

Objekat je u potpunosti pokriven zakrivljenim drvetom koje je dobijeno od bukve, ariša, pitomog kestena i hrasta koji su prikupljeni iz okolnih šuma.

Ovo drveće je takođe korišćeno i za stvaranje nameštaja i pratećih elemenata. Kreirana je viseća stolica za ljuljanje kao i različite vrste skulpturalnih rasvetnih tela, dok je spoljnji deo drvene građe savijen i uvijen daleko od fasade kako bi se stvorila klupa.

„Zaista smo želeli da iskoristimo što je više moguće drvo iz okoline“, rekao je Tom Raffield.

„Sve polomljene grane uništene olujom ili drugi delovi drveća stradali u nepogodama čuvaju se i koriste ", dodao je Danielle Raffield.

Proširenje je ugnježdeno u stranu brda iza postojećeg kamenog sanitarnog čvora. Oko 3.000 tona zemlje je uklonjeno da bi se stvorila niša na kojoj je smešten objekat, a ostatak brda je pojačan zemljom napunjenom gumom i gabionima.

Zakrivljeno drvo koje pokriva zidove odvaja i definiše sobe - dnevni boravak, studija i otvorenu kuhinju u prizemlju i dve sobe na spratu.

Parom savijeni hrast i jasen obavijaju veliki balkon na gornjem spratu, dok je objekat povezan sa postojećim sanitarnim čvorom u prizemlju. Cela konstrukcija se zatim povezuje sa lovočuvarevom kućicom prolazom koji je od ariša i stakla.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...