INFONET-468X60-BANNER

Drvena kula u Čikagu visoko među oblacima

18.10.2016. | Adam Williams | New Atlas

Decenijama pre nego što su izgrađeni super visoki neboderi poput „Burj Khalife“, Čicago se hvalio kako ima najviši neboder na svetu „Willis Tower“ (poznati i kao „Sears Tower“). Međutim, kako se bliži realizacija novog projekta firme Perkins + Will, grad može da očekuje povratak u knjigu rekorda. Projekat će biti najviši drveni neboder na svetu.

Projekat „River Beech Tower“ planiran je da se realizuje u Čikagu, ali je još uvek u ranoj fazi pa je detalja veoma malo. Međutim planom je uključuno 300 dupleksa raspoređenih oko centralnog atrijuma. Tu bi se takođe nalazili i zatvoreni parkovi i druge zajedničke prostorije.

„River Beech Tower“ će imati 80 spratova što je daleko više od drvenim nebodera kakvi su 21-spratni „Haut“ i 18-spratni „Brock Commons“. Te dve kule, a danas i mnoge druge iz grupe „drvenih nebodera“ su donekle slične po konstrukciji i sastoje se od lameliranih drvenih ploča (CLT), ponekad uz dodatak betonskog jezgra.

Pristup firme Perkins + Will je drugačiji i oni bi sa ovim projektom mogli bi da dostignu mnogo veću visinu od one koja se trenutno smatra mogućom kada je drvena građa u pitanju uz korišćenje sistema dijagonalnih mreža („diagrid“ ).

„Inovativni konstruktivni sistem projektovan je da u potpunosti iskoristi prirodnu snagu građe kroz spoljni „diagrid“ sistem“, objašnjavaju iz firme Perkins + Will.

„Ovaj sistem efikasno raspoređuje opterećenje na sve elemente građe, koristeći ove elemente za vertikalni i bočni otpor kule. Sistemi dijagonalnih mreža („diagrid“) duž kule su povezani unutrašnjim poprečnim spojevima na rubovima velikog, centralnog atrijuma. Ovi spojevi stvaraju međusobno povezani sistem, koji omogućava spoljnim sistemima dijagonalnih mreža da „rade“ zajedno kako bi se efikasno oduprele bočnim opterećenjima koji dominiraju kod  konstrukcija vrlo visokih zgrada"

Ostaje da se vidi da li će ili ne „River Beech Tower“ biti izgrađen. Firma stoji iza toga da bi kula mogla biti izgrađena u okviru programa „Riverline“. Istraživanja celokupnog koncepta su u toku.

„River Beech Tower “ je projekat proistekao iz saradnje između firmi Perkins + Will, Thornton Tomasetti i Univerziteta u Kmebridžu. Britanski univerzitet je nedavno uključen u još jedan projekat, koji se odnosi na izgradnju drvne kule u Londonu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;