INFONET-468X60-BANNER

Zgrada televizije u obliku krofne

14.10.2016. | Jessica Mairs | Dezeen

Zgrada u obliku prstena nalik krofni obavijena rešetkastom konstrukcijom od stakla i čelika projekat je arhitektonske firme BIAD UFO i predstavlja novo sedište kineske televizijske stanice „Phoenix Television“.

BIAD UFO (Beijing Institute of Architectural Design and Un-Forbidden office) projektovao je međunarodni media centar za televizijsku stanicu „Phoenix“ na uglu Chaoyang parka u kineskom gradu.

Dve loptaste kule sa bazom u obliku bubrega su obavijene staklom i čelikom kako bi zgrada dobila oblik krofne.

Zbog dizajna jedna kula je za nekoliko spratova viša od druge. Arhitekte porede dizajn sa „uvrnutom“ formom Mebijusove trake.

„Zaista je teško da ova dva dela budu u skladu. Zato se u okviru ovog projekta pribeglo Mobijusovom obrascu, koji je ukombinovao kancelarije na visokim spratovima sa salama za emitovanje programa ", rekle su arhitekte.

„Jedinstveni oblik zgrade ukombinovan je u prirodno okruženje Chaoyang parka", dodali su. „Još jedna karakteristika „Phoenix“ međunarodnog medija centra je otvorenost ka svim prostorijama."

Spoljni omotač obavija uzdignute vijugave staze i stepeništa koja povezuju lobije sa dva bloka u kojima se nalaze studija za emitovanje programa i kancelarije za produkciju i programiranje.

Zakrivljena forma nestaje u područjima gde je pristup otvorenom atrijumu u centru zgrade. Odavde, pokretne stepenice vode dole do podruma a druge stepenice vode do kule.

Unutrašnjost karakterišu podovi svelte boje, beli zidovi i rešetkasta mreža od stakla.

Neobičan oblik „Phoenix“ međunarodnog medija centra „dolazi“ uprkos pozivu kineskog predsednika Si Đinpinga da se okonča sa „čudnom arhitekturom" u zemlji.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;