INFONET-468X60-BANNER

Zgrada Svetskog trgovinskog centra u skladu sa zelenom gradnjom

04.10.2016. | Adam Williams | New Atlas

Firma Skidmore, Owings & Merrill je već dobro poznata kada je u pitanju izgradnja velikih građevina jer upravo ona stoji iza najviše zgrade na svetu „Burj Khalife“. A, takođe, i „One World Trade Center“ iz Njujorka pokazuje da je firma prilično bliska sa zelenom gradnjom, pa je najviša zgrada na zapadnoj hemisferi nedavno dobila „LEED Gold“ sertifikat u znak priznanja za svoj održivi dizajn.

„One World Trade Center“ je ime dobio po „ North Tower“ koja je uništena 11. septembra 2001. i uzdiže se simbolično do visine od tačno 541 metra (1776 stopa). Simbolički, jer je 1776. godine SAD dobila nezavisnost od Velike Britanije. Njegova forma je inspirisana stilom klasičnih njujorških nebodera kao što su „Chrysler Building“ i „Twin Towers“.

Kristalni neboder je postavljen na kvadratnu bazu približno istu kao originalni „North Tower“. Platforma sa 4.400 dekorativnih staklenih „krilaca“ ide u visinu u samom centru i obrazuje oktagon pre nego što kula pređe u vrh tornja.

Potvrda zelene gradnje „počinje“ staklenim zidovima koji kuli daju oblik od 20. sprata pa sve do vidikovca. Ovo staklo ima „premaz“ koji obezbeđuje da prirodno svetlo doseže do više od 90 posto poslovnog područja zgrade i na taj način se smanjuju potrebe za veštačkim osvjetljenjem, potrošnja ultra-ljubičastog i infracrvenog svetla se smanjuje, kao i odsjaj.

Sistem upravljanja zgradom optimizuje korišćenje energije i kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru pomoću hiljade senzora koji se nalaze u zgradi. Kišnica se sakuplja i skladišti u tri cisterne odakle se koristi za hlađenje i navodnjavanje.

Više od 40 odsto materijala koji su korišćeni u izgradnji su reciklirani, uključujući i gipsane ploče, plafonske pločice i staklo. I više od 87 odsto građevinskog otpada iz projekta je preusmereno sa deponije.

Teške lekcije su naučene kada je bio napad 2001. godine i shodno tome iako je neboder tanak on prevazilazi mnoge zahteve za izgradnju. Svi mogući sigurnosni sistemi su uključeni, izlazne stepenice, komunikacione antene, ventilacija i liftovi, i sve je to stalo u betonsko jezgro.

Oko 430.000 tona betona je korišćeno u izgradnji, zajedno sa 46.000 tona čelika (od čega je veći deo recikliran). Liftovi se kreću maksimalnom brzinom od 609 m u minuti i može povratiti energiju kroz „regenerativno“ kočenje kako bi se smanjila potražnja na mreži. Oko 73.133 metara stakla je korišćeno na neboderu, što je ekvivalent sa 14 fudbalskih terena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;