INFONET-468X60-BANNER

Fasada od 15 tona građevinskog šuta

20.09.2016. | Dezeen

Cigle korišćene za formiranje fasade ove visoke vitke kuće u Roterdamu su izrađene od 15 tona kompaktnog industrijskog otpada.

Kada su holandske arhitekte Nina Aalbers i Ferry in 't Veld iz firme Architectuur Maken odlučili da dizajniraju svoj dom između dva postojeća imanja u centru grada, odlučili su da uklope svoju fasadu od cigli sa fasadama kuća svojih komšija.

Do cigli su došli preko firme StoneCycling koja je specijalizovana za cigle izrađene od recikliranih materijala, u nastojanju da se iskoristi građevinski otpad i ukloni sa deponija.

Start-up projekat su započeli bivši studenti sa Akademije za dizajn u Ajdhovenu, Tom van Soest i Ward Massa 2013. godine. Ovaj projekat je prva primena njihovih cigli formiranih od građevinskog otpada „WasteBasedBricks“.

Kompanija je unela u ponovnu upotrebu oko 15 tona otpada, u rasponu od keramike do stakla i gline, da bi se stvorio niz karamel-toniranih cigli za projekat. Odbačeni materijali prikupljeni su u krugu od 100 milja u okolini fabrike StoneCycling koja se nalazi na jugoistoku Holandije.

„Cigla  je jedan od najkorišćenijih i najomiljenijih materijala za zidanje fasada u Holandiji", rekli su Nina Aalbers i Ferry in 't Veld.

„Postoji mnogo holandskih arhitekata koji razmišljaju o novim održivim načina izgradnje", dodali su. „Kuće koje se sada grade u Holandiji skoro da i ne koriste energiju".

„Veoma je uzbudljivo i izazovno raditi sa novim proizvodom koji još nije u primeni, jer nikada ne možete biti sigurni kako će se odvijati gradnja i kako će izgledati za nekoliko godina."

Visoka i uska zgrada, koja je široka nešto više od 4,5 metara i koja se proteže skoro 9 metara od vrha do dna, pridružila se stambenim objektima koji su sa njene obe strane i formirala terasu.

Svaki sprat ove četvorospratne kuće, sa planom prostorija koje su 120 kvadratnih metara, je dizajniran da se koristi kao jednokrevetna soba.

Kuhinja i trpezarija su smeštene u prizemlju, dok su kancelarija i kupatilo prekriveni tirkiznim pločicama i nalaze se na prvom spratu.

Dnevni boravak zauzima celi drugi sprat dok se u potkrovlju nalaze spavaća soba i terasa.

Isto tako, studenti sa Univerziteta u Brajtonu u Velikoj Britaniji nedavno su sagradili kuću koristeći samo otpad, dok je studio u Mumbaiju nedavno opremio kuću sa starim vratima i prozorima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;