INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Svemirska letelica“ na vrhu stambenog bloka u Belgiji

15.09.2016. | Adam Williams | New Atlas

Belgijski zagovornik održive arhitekture Vincent Callebaut je predstavio svoju viziju za renoviranje „Botanic Center“ stambene zgrade u Briselu (koja je dobila naziv po obližnjim botaničkim baštama). Koncept uključuje transformaciju postojeće betonske konstrukcije iz ’70-ih godina u zgradu koja proizvodi energiju i koja je „presvučena“ zelenilom da bi joj više priličilo ime.

Oni koji redovno prate Callebautova dela upoznati su sa njegovim karakterističnim stilom, a Bloom sledi sličnu dizajnersku filozofiju kao na svojim prethodnim radovima, iako je ovaj projekat skromniji i ostvarljiviji od nekih njegovih drugih dela, kao što je njegova vizija za održiv Pariz, na primer.

Callebaut predviđa napuštanje osnovne betonske konstrukcije i postavljanje 274 saksije u postojeću ukrasnu fasadu, koje će biti ispunjene sa oko 10.000 biljaka po izboru botaničara. „Bosco Verticale“ u Italiji je pravi primer ovakvog pristupa u svetu.

Biljke će biti zalivane a održavanje bi se vršilo dva puta godišnje. Prozori i ostali elementi bi takođe trebali da budu unapređeni, a Callebaut misli da će promene doneti dvostruku korist, tako što će biti „uhvaćeno“  50 tona C02 svake godine i što će se poboljšati toplotne performanse zgrade.

Druga velika promena predviđena za prilično „zdepastu“ stambenu zgradu uključuje izgradnju prema gore uz dodatak krovne strukture pod nazvom „Chrysalis“. Ona će biti napravljena od drveta i čelika i mogla bi da posluži za maloprodaju, stanovanje ili kao prostor poslovne ili mešovite namene.

Održiva tehnologija određena za projekat u centar stavlja veliki niz solarnih panela koji bi se nalazili na krovu „Chrysalis“, i koji bi u kombinaciji sa 42 vetroturbine proizvodili otprilike 128.340 kWh/god. Ovo, kažu arhitekte pokriva potrebe za električnom energijom zgrade.

Projekat je naručen i trenutno je u fazi izrade. Još uvek nema dostupnih informacija o tome da li je krenulo sa projektom.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;