IZOLACIJA-468X60-BANNER

Pogled iz novog ugla

31.08.2016. | WAN

Iz firme CODE arkitektur stvorili su jedinstven vidikovac sa koga se pruža savršen ambijent sa pogledom na planine zapadne Norveške.

CODE arkitektur identifikovao je ovo mesto, poznato kao „Utsikten“ ( eng. “The View"), kao prirodno mesto zaustavljanja kada se vozi preko planine Gaular duž zapadne obale Norveške. Za one koji su imali težak put preko same planine, ovo mesto iznenađuje svojim pogledom na veličanstveni krajolik. Sa druge strane, za one koji voze odozdo, „Utsikten“ se čini vidljivim na vrhu uspona koji se uzdiže kroz niz oštrih krivina.

Projekat firme CODE „Utsikten“ je velika, trouglasta betonska platforma smeštena na desnoj strani puta. Platforma je debljine 80 cm, ali deluje kao da se „odmara“ lagano na vrhu terena sa podignutim uglovima nalik krilima koji proviruju spolja i prema gore u vazduhu. Betonska platforma u Utsiktenu je kreirana kako bi se stvorilo odgovarajuće mesto za zaustavljanje gde mogu da stanu svi koji tuda prolaze. Automobili voze skroz do dela sa pogledom a posetioci se mogu kretati između ćoškova kako bi doživeli spektakularan prizor iz različitih uglova.

Kako bi se obezbedio optimalan plasman gotovog projekta i iskoristili različiti kvaliteti lokacije, arhitekte su uradile skicu u punom obimu na licu mesta. Uz pomoć dizalice i užadi, konstrukcija je izgrađena uz pomoć žice u nekoliko krugova pre nego što je konačno prebačena u 3D model, crtež i gotov proizvod.

Rad na betonskoj konstrukciji se pokazao kao vrlo izazovan zbog lokacijie i samog planinskog predela, složene geometrije, kao i visokih zahteva za kvalitetom. Da bi što bolje bio pripremljen, različite strane su bile uključene u projekat izgradnje, prvo učestvujući u probnoj izgradnji velikih delova platforme kako bi zajedničko iskustvo i kvalitet osigurali dat izbor i pristup.

Gotova platforma izgleda kao nezavisan, geometrijski i precizan objekat u okviru predela u kom se nalazi. Materijali i tehnologija su dobro poznati i robustni, što je samo po sebi dalo oblik koji je spektakularan.

Vremenom će beton dobiti prirodnu vegetaciju i njegova boja će se približiti okolnoj planinskoj. Balustarde su napravljene od debelih čeličnih cevi kao vizualno upadljiv šav duž ivica i reljefa platforme, sa raširenim mrežama koje su više ili manje transparentne. Betonska površina obuhvata one koje su izrađene mlevenjem, brušenjem ili peskarenjem kako bi se naglasio oblik platforme i zonski podelio. Podignuti uglovi sadrže rupe i delove gde se može odmoriti, kao što su sobe za stajanje i sedenje, pristup toaletima i mogu da služe i kao oluci za kišnicu sakupljenu na platformi. Pružaju i sklonište tokom kišnog vremena ukoliko se neko baš tada tu nađe i želi da razgleda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...