IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi masterplan za Stokholm

05.07.2016. | WAN

Jedinstven trenutak u istoriji Stokholma je došao krajem prošle nedelje kada su započeli radovi u Slussenu, koji se nalazi u srcu istorijskog grada i arhipelaga. Izgradnja novog „Slussena“ je jedan od najvećih urbanističkih projekata transformacije u Švedskoj. Posao su dobili iz firme Foster + Partners nakon međunarodnog konkursa na kome su pobedili i u saradnji sa Gradom Stokholmom su osmislili projekat. Nakon opsežne javne rasprave, projektom „SEK“ u vrednosti od 12 milijardi će se stvoriti dinamičan urbani kvart u skladu sa istorijskim kontekstom i transformisati grad.

„Slussen“, izgrađen 1642. godine je brana koja razdvaja morsku od slatke vode jezera Mälaren. Godine 1935. brana je opsežno pokrivena Lundborgovom i William-Olssonovom „detelinom sa četiri lista“ betonskim putem koji je sada opasno erodiran. Katalizator projekta je hitna potreba da se zameni ova oronula vodovodna i transportna infrastruktura. Novi urbanistički plan nudi priliku da ponovo uspostavi ravnoteža između vozila, pešaka i biciklista i  poboljša javni prostor. Novi kvart za sve će omogućiti najsavremeniju transportnu povezanost uz istaknute nove javne zgrade, nove restorane, kafiće i kulturne sadržaje.

Obim i sadržaj novog urbanističkog plana namerno čuva karakter i dragocene poglede i gradske vidike u ovom istorijskom mestu. Niz novih javnih prostora, pristupačnih pristaništa, pešačkih i biciklističkih staza neprimetno ohrabruje vitalnu povezanost između urbanog kvarta „Södermalm“ i gustih zgrada iz 18. veka u „Gamla stan“, pretvarajući nekad glavni saobraćajni čvor grada u novo mesto za sastajanje. Predlog projekta firme Foster + Partners oživljava i pojačava pešačke veze između ova dva dela koja su dugo bila razdvojena lavirintom puteva i betonskim prolazom. Takođe će transformisati postojeću infrastrukturu kako bi se smanjila opasnost od poplava proširenjem kapaciteta brane pet puta i pružanjem transportne petlje 21.veka.

Glavna karakteristika novog „Slussena“ je „Water Plaza“, pešački javni prostor uređen oko nove brane i rekonstruisanog pristaništa, sa novim restoranima, kafićima i kulturnim sadržajima. Na „Södermalm“ strani, prostor oko postojećeg Gradskog muzeja se produžava preko novog podzemnog transportnog čvorišta i tržnog centra kako bi se stvorio niz novih javnih prostora. Tu će biti niz objekata mešovite namene okupiljenih u novom kvartu, poboljšani elegantanim novim putem i pešačkim mostom, sa posebnim novim kružnim mostom planiranim za budućnost. Kada se završi, nova javna terasa će posetiocima pružiti spektakularan pogled na Stokholm.

Spencer de Grey, vođa projekta u firmi Foster + Partners: „Grad Stokholm je zaista prihvatio divnu priliku da se ponovo uspostave i ojačaju vitalne veze između Stokholmskog centralnog ostrva „Södermalm“ i kulturne baštine „Gamla Stan“, rehabilituje istorija grada uz stvaranje žive nove urbane destinacije za sve. To je poduhvat koji se dešava jednom u životu u jednom tako značajnom i spektakularnom okruženju. Čast nam je i vrlo smo ponosni što smo deo ovog neverovatnog i vizionarskog projekta.“

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;