INFONET-468X60-BANNER

Fasada koja se kliza i okreće

04.07.2016. | Dezeen

Na dodir dugmeta, masovni mermerni zidovi koji okružuju ovu kuću u Indiji razdvajaju se na rotacione i klizne panele, otkrivajući iza laganu staklenu fasadu.

Projektovana od strane arhitekata iz firme Matharoo Associates, kuća se pretvara iz „neosvojive školjke“ u paviljon od stakla, dopuštajući stanovnicima da određuju količinu svetlosti, ventilacije i privatnosti u njihovom domu.

Na nekim zidovima se dva nivoa panela okreću u alternativnim pravcima, dok ostali zidovi imaju panele koji klize napred nazad.

Motorizovani sistemi i potporne konstrukcije su sve skrivene da bi pojačavale efekat.

„Nalik teškom probijanju ametistove spoljašnjosti da bi se otkrilo njegovo kristalno srce, pritiskom na dugme otvaraju se ovi impozantno teški kameni zidovi“, objasnili su iz Matharoo Associates.

„Pretvaraju se u niz panela koji se vrte lagano oko njihovih centara ili klize da bi otkrili transparentnu začaurenu unutrašnjost.“

Prigodno nazvana „Moving Landscapes“, građevina je dom graditelju i njegovoj supruzi, kao i porodicama njihovih dvojice sinova.

Nalazi se na periferiji Ahmedabada, grada na severozapadu Indije, na parceli gde i kuće klijentova dva brata.

Polazna tačka za projekat je bila kako svakoj od porodice dati prostor ali bez previše odvajanja.

„Procvat privrede u poslednjih deset godina omogućio je dostupne individualne kuće većem delu društva", rekao je arhitekta, objašnjavajući zašto se „stara tradicija zajedničkog porodičnog života pretvorila da sada žive samo najuži ćlanovi porodice zajedno“.

„Uprkos ovoj promeni u kulturnim odnosima u ovom indijskom kontekstu, veliki broj porodica, vezan porodičnim poslovima i obavezan tradicionalnim ukorenjenim vrednostima, ipak bira da živi zajedno“, nastavio je.

„To često dovodi do stvaranja autonomnih delova u kući koji izoluju porodicu čak i pod istim krovom. Izazov dakle leži u integraciji zahteva ovih suprotstavljenih načina života.“

Da bi rešili ovaj problem, arhitekte su projektovale plan u obliku slova U, sa područjima za društvene aktivnosti u centru i spavaćim sobama u dva krila objekta. Građevina je takođe obavijena i velikim dvorišnim vrtom za okupljanja.

Staklo okružuje celu građevinu, ali gotovo svi od tih prozora-zidova su iza mermernih ploča. To stvara terasni prostor uz ivice zgrade.

Arhitekte su odabrale za stvaranje ovih panela sjajan žuti mermer pod nazivom „Bidaser“. Njih dopunjuju oštre betonske površine koje karakaterišu ostale zidove, podove i plafone.

Sobe su raspoređene na dva sprata, sa različitim dnevnim sobama na oba sprata.

Ovi prostori su uglavnom popunjeni italijanskim nameštajem, ali postoji barem barski sto koji je dizajniran posebno za kuću od strane arhitekata. Dizajniran tako da izgleda kao „Möbius strip“, napravljen je od nerđajućeg čelika.

Bar je „predmet rasprave i intelektualnog govora nakon nekoliko pića“, rekli su iz firme.

Postoje takođe i zatvoreni prostori na otvorenom na dva glavna ugla kuće, zaklonjeni iza zakrivljenih zidova.

Matharoo Associates vodi arhitekta Gurjit Singh Matharoo. Ostali projekti firme uključuju kuću sa zastorima sa betonskim kuglama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;