INFONET-468X60-BANNER

Škola sa kristalnom vizijom

22.06.2016. | WAN

Nakon četiri godine rada, prateći projekat i dizajn firme Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes, nedavno je predstavljena zgrada učenika Škole za superiorne tehnologije  (l'École de technologie Supérieure - ETS) koja je dala „pečat“ celom komšiluku u okviru Griffintown distrikta.

Inspiriran ledenom kućom koja je nekada stajala na tom mestu, volumen nalik kristalnom je izuzetno lagan, otvoren i prozračan. Projekat mešovite namene je ujedinjen u jedinstven izvajan volumen, kompenzujući interakciju na osvežavajući način sa izdržljivijom i introvertnijom zgradom studentskog doma. Konstrukcija je „udubljena“ sa južne i istočne strane da bi se stvorio prostor za budući park koji se prostire unutar javog prostora zgrade, maksimizirajući sunčevu svetlost i nudeći zajednici bogato zastakljeni atrijum koji prikazuje studentski život unutar njega.

Sa strane ulice, pruža se neposredan pogled ka gornjim delovima kroz intrigantnu petospratnu visoku sliku digitalno otisnutu na stakleni zid koji podseća na zavesu. Slika je apstraktni prikaz energične mreže ideja da se u studentskom domu izazove inovativni duh i prenese u svet, koji ETS namerava da predstavi u projekat.

U unutrašnjosti, atrijum je zamišljen kao predeo koji ide u kontinuitetu sa spoljašnjim parkom. Impresivni poduprti nosači podsećaju na železničke mostove i industrijske objekte u tom području i podižu velike stepenice iznad otvorenog prostora na južnoj strani, nudeći pogled ka Montrealu iz parka.

Spiralno šetalište prožima se kroz atrijum ispod tople, lebdeće konstrukcije od brezinih letvica. Ova „živa“ cirkulacija povezuje više zona koje studenti koriste u svakodnevnom životu, gde je svaka bogata različitim svetlom i zvučnim efektima. Prilagođeni nameštaj kao što je integrisana ugaona garnitura i pažljivo odabrana vrsta nameštaja za sedenje „upada“ u otvoreni prostor koji pruža niz varijanti za opuštanje, učenje i druženje. Šetalište vizuelno i fizički povezuje studentski dom, počevši od tunelske povezanosti sa susednim paviljonom na istoku do studentske rezidencije preko planiranog mosta na zapadu. To predstavlja zatvoreni park koji tokom cele godine nudi otvoreni i centralni prostora za okupljanja za velike događaje i izložbe i za ETS i Griffintown zajednicu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;