INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najbolje od najboljeg - nove svetske građevine

12.05.2016. | Adam Williams | Gizmag

Prestižni Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) pokrenuo je potpuno novu međunarodnu dodelu nagrada koja ističe najbolje nove zgrade iz celog sveta. Institut je odabrao 30 objekata različitih veličina, cene i stila - od kojih svaki prikazuje arhitektonsku inovaciju i izvrsnost.

Dosta je poznatih imena ušlo u izbor, uključujući: Bjarke Ingels Group (BIG), HOK, David Chipperfield, Zaha Hadid i Vo Trong Nghia Architects. U narednim mesecima, od 30 objekata koji su ušli u izbor broj će se smanjivati sve do 20, a onda na šest, pre nego što se proglasi pobednik koji će osvojiti RIBA međunarodnu nagradu a to će biti kasnije ove godine.

U nastavku sledi nekoliko istaknutih projekata.

 

Heydar Aliyev Center – Zaha Hadid Architects

Zaha Hadidin majstorski projekat „Heydar Aliyev Center“ u Bakuu u Azerbejdžanu pokazuje je na vrhuncu njene karijere. Namera joj je bila da ponudi objekat kulture koji se kreće napred iz sovjetske prošlosti Azerbejdžana i sa elementima svoje (mora se priznati predivne) Konstruktivističke arhitekture stvorila je objekat  fluidne forme čudnovatog dizajna i unutra i spolja.

Njegova konstrukcija je takođe vredna pažnje. „Heydar Aliyev Center“ je izgrađen sa dvostrukim sistemom uokvirenog prostora i betonskom konstrukcijom objedinjujući „tekuću“ formu sa njegovom krutošću, a uzimajući u obzir potencijalne probleme kao što su opterećenje vetra i seizmičke aktivnosti. Ovo će sigurno biti jedan od favorita za ukupnu nagradu ove godine.

 

Farming Kindergarten – Vo Trong Nghia Architects

Vijetnamska firma Vo Trong Nghia Architects projektovala je „Farming Kindergarten“ za oko 500 dece fabričkih radnika s niskim primanjima iz obližnje fabrike cipela u vlasništvu Pou Chen korporacije, koji prave obuću za kompanije kao što su Nike, Adidas, Reebok i sl.

Dvospratni objekat je izgrađen sa strogo zacrtanim budžetom (oko 500 $ po m², uključujući i svu opremu i završnu obradu), a odlikuje ga trostruki prstenasti zeleni krov koji okružuje tri „sigurna“ igrališta. Zeleni krov služi i kao dodatno igralište i povrtnjak za decu da uče kako da uzgajaju hranu. Objekat ima pasivno hlađenje i sistem recikliranja kišnice i navodnjavanje.

 

Sky Terrace @ Dawson – SCDA Architects

Projekat „Sky Terasa @ Dawson“ firme SCDA Architects sa sedištem u Singapuru, sastoji se od pet stambenih kula visina od 40 do 43 spratova. Svaka kula je povezana mostovima koji omogućavaju stanovnicima da se kreću između kula bez izlaska ili spuštanja na zemlju.

Projekat je uglavnom izgrađen od prefabrikovanih betonskih elemenata kako bi se na licu mesta smanjili gubici, a stanovi su pažljivo postavljeni tako da su zaštićeni od sunca i imaju prirodnu ventilaciju. Na krovu postavljene solarne ćelije generišu snagu koja je potrebna za zajedničke prostorije i sistem kišnice koji navodnjava zelenilo u okolini.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;