INFONET-468X60-BANNER

Kule u jenga stilu

07.04.2016. | Adam Williams | Gizmag

Firma ODA iz Njujorka predstavila je hrabar i odvažan projekat najavljen za South Williamsburg u Bruklinu. „Kent Avenue 416-420“ obuhvata trio blok stambenih kula, gde je svaka nalik jenga formi koja služi kako bi povećala prirodno svetlo i dala bolji pogled, dok takođe stvara i otvorene terase koje mogu koristiti njeni stanari.

ODA ima istoriju da projektuje neobične blokove zgrada, ali firma takođe daje i dobre argumente da svaka luda konstrukcija i čudna zakrivljenja imaju praktičnu primenu a ne samo puku estetiku. Na priimer, njihov prethodni projekat je tako definisan da se dramatično uvija da bi se dobili bolji pogledi, a još se i proteže na gore, dodajući prostor za privatnu baštu tankom neboderu. Slično je i sa ovim projektom „416-420 Kent Avenue“.

Projekat će obuhvatiti tri 22-spratne kule, sa oko 74.322 m² stambenog prostora i 857 stanova (20 odsto projektovano za pristupačno stanovanje). „Izgurane“ forme stvaraju otvorene terase, sa velikim tersanim prostorom sa bazenom koji će takođe biti dostupan.

Što je još važnije, „izgurani“ delovi zgrade su smešteni tako da bi se stanovnicima omogućilo maksimalno prirodno osvetljanje i pogled. Jedinice za stanovanje će gledati ka Villiamsburgovom mostu („Williamsburg Bridge“), Ist Riveru („The East River“) i centru Menhetna.

„Tradicionalno, stanovnici apartmana su morali da se svađaju za četiri željene ugaone jedinice koje se grade na svakom spratu a nema ih ni jedna standardna zgrada.“, objasnili su u firmi ODA, vezujući se za dizajn. „Budući stanovnici „416-420 Kent“  će morati da se pomire sa situacijom sa „uglovitim“ stanovima kojih je više od 80 odsto od 857 stanova koliko čine Kent kule.

Koristeći dva standardna plana za prostorije i preslikavajući ga oko centralne ose, ODA stvara tri različite kule sa motivima multidimenzionalnih fasada i međuspratnih „uglovitih“ jedinica. Ove promene u planovima će koristiti konzolnu gradnju da bi se stvorile privatne terase sa baštama – još jedan zaštitni znak ODA firme i retkost u gradu.“

Projekat „416-420 Kent Avenue“ je dobio zeleno svetlo od strane urbanista i trenutno je u izgradnji. Još uvek se ne zna tačan datum završetka, ali izgleda da će postati atraktivan i vrlo privlačan novi dodatak horizontu Williamsburga.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;