Nedelja arhitekture "BINA 09" u Beogradu - arhitektonsko-urbanističko okruženje i mogućnosti osavremenjivanja

01.06.2009. | B92

Četvrta međunarodna Beogradska nedelja arhitekture "BINA 09" biće održana od 26. juna do 4. jula, najavili su organizatori.

Ovogodišnja manifestacija biće posvećena aktuelnom pitanju odnosa prema arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnostima njegovog osavremenjivanja, objavljeno je na veb sajtu Beogradske nedelje arhitekture.

Kako je navedeno na sajtu, naziv manifestacije "RE..." sugeriše "rekonstrukciju, revitalizaciju, regeneraciju i reintegraciju postojeće arhitekture".

"BINA 09" će kroz izložbe, predavanja, radionice i promocije knjiga i časopisa iz oblasti arhitekture i urbanizma, predstaviti domaće i strane arhitekte i stručnjake za urbanizam.

U Austrijskom kulturnom forumu članovi biroa "Pifl" će, kroz predavanja i izložbu, predstaviti svoje ideje moguće rekonstrukcije grada Graca, dok će u galeriji "Artget" biti predstavljeni radovi arhitektonskih biroa "E2A" (Ekert Ekert Arhitekti) i "Teritorial Agency" iz Švajcarske.

Radovi švajcarskog biroa "Kenc Molo" biće izloženi u galeriji "Ozon", a projekat "Legatio", Kluba mladih arhitekata (KMA) u izlozima u ulici Kneza Mihaila.

Posetici će kroz predavanja i izložbe u Kulturnom centru "Grad" moći da se upoznaju i sa savremenom arhitekturom Bugarske i Rumunije, a deo ovogodišnje manifestacije biće predavanja o urbanoj reciklaži.

U želji da se arhitektura Beograda približi onima koji u njemu žive, "BINA 09" organizuje šetnje građana u društvu domaćih arhitekata i istoričara umetnosti.

U Italijanskom institutu za kulturu 3. i 4. jula biće konferencija o "Redefinisanju posleratne stambene arhitekture Evrope" na kojoj će govoriti arhitekte iz Italije, Nemačke, Engleske, Holandije, Švajcarske i Srbije.

Učesnici skupa će imati priliku da doprinesu zaključnoj diskusiji, da se priključe stručno vođenoj šetnji kroz blokove Novog Beograda i da daju mišljenje na okruglom stolu čija će tema biti "Šta sa Novim Beogradom?" Taj deo programa je realizovan uz podršku Evropske unije nacionalnih kulturnih centara (EUNIC).

Program ovogodišnje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, organizovalo je Društvo arhitekata Beograda u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda (KCB).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...