IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Građevinarstvo u krizi - Manji porezi jedina prava mera

11.05.2009. | Miloš Obradović | Biznis

Siniša Zorić, generalni direktor "Projektomontaže" dao je intervju za Biznis u kom komentariše situaciju u našem građevinarstvu u kriznoj 2009. godini.

Građevinarstvo je jedna od grana privrede koja je najviše pogođena svetskom ekonomskom krizom i dok se neimari suočavaju sa velikim iskušenjima u ovoj godini, u narednih šest meseci ili godinu dana situacija će biti još teža, kaže on.

Crna prognoza važi i za kompanije sa dobrom reputacijom, koje imaju sve potrebne standarde i sertifikate, jer posla je sve manje, do naplate se teško stiže a, s druge strane, žestoka konkurencija obara cene do nivoa neisplativosti.

Kako ocenjujete mere Vlade za prevazilaženje krize?

- Bojim se da je većina njih nesvrsishodna i predstavlja trošenje vremena i energije. Potrebno je naći alternativna rešenja. Ubeđen sam da rešenje nije u pritiskanju privrede i građana sa povećanjem poreza, akciza, poskupljenjem registracije vozila... Trebalo bi da se privreda stimuliše da radi, da se smanje porezi i doprinosi. Još 2004. godine bilo je govora o smanjenju poreza i doprinosa na zarade sa 67 na 49 odsto. Znam da je ovo najgore vreme za fiskalne promenem ali mislim da se samo tako može pomoći privredi, a samim tim i društvu u celini. Sa manjim porezima treba pooštriti i kontrolu, jer je siva zona veoma izražena. Subvencionisani krediti za održanje likvidnosti su kratkoročno prihvatljivo rešenje i mi smo tu mogućnost iskoristili, ali dugoročno, to je samo odlaganje problema i agonije pojedinih preduzeća.

Koliko zapravo ima sive ekonomije u građevinarstvu?

- Između 30 i 50 odsto, i zato je ona u našoj oblasti možda i najvidljivija. Iz razgovora sa našim partnerima, malim, srednjim i velikim preduzećima, vidim da je to vrlo rašireno. Jedan deo kompanija plaća sve poreze i doprinose na pun iznos plata, među kojima smo i mi, ali najveći deo je onih koji deo uplaćuju, a deo zarada plaćaju iz crnih fondova, i na kraju imamo one koji ne plaćaju ni dinara za poreze i doprinose zaposlenima. Međutim, svako dalje pritiskanje države nametima će samo terati firme u sivu zonu, a mislim da bi bilo više koristi i za budžet ako bi se smanjili porezi i doprinosi na zarade.

Da li Koridor 10 zaista rešava sve muke građevinaca?

- Kao građanin, mislim da je Koridor 10 dugoročno veoma korisna i neophodna investicija. Ali sama izgradnja autoputa je samo kap u moru i od toga će imati koristi izvestan broj kompanija koje će biti angažovane. Ostatak građevinske privrede će imati koristi od gradnje pratećih objekata, hotela, benzinskih pumpi, industrijskih i skladišnih objekata, ali to neće biti uskoro. U svakom slučaju, ne bi se smelo odustajati od infrastrukturnih radova na svim poljima i na čitavoj teritoriji republike.

Čime se trenutno bavi "Projektomontaža"?

- Razvojem i integrisanjem standarda kvaliteta (ISO 9001, ISO 14001i OHSAS 18001) uspeli smo da za EAR, Evropsku komisiju, Svetsku banku i KFW radimo na međunarodnim tenderima, na poslovima od inženjeringa, visokogradnje i niskogradnje, pa do projektovanja. Okrenuti smo poslovnim objektima, bankama, hotelima, halama, od "Beogradske arene" pa do hotela "Holidej in", radili smo "pametnu zgradu" B2 na Terazijskoj terasi. U martu smo dobili jedan od najvećih ugovora do sada - izgradnju objekta vrednog 1,4 milijarde dinara, za Agenciju za kontrolu letenja na aerodromu. Tu predvodimo konzorcijum u kom su "Deneza", "Ratko Mitrović niskogradnja" i "Telefonija", sa kojim smo pobedili na međunarodnom i vrlo komplikovanom tenderu, a koji finansira Evropska investiciona banka. Upravo je potpisan i ugovor o izvođenju svih instalaterskih radova na poslovnoj zgradi "Viner štediše osiguranja" površine 20.000 kvadratnih metara.

Ceo intervju pogledajte na sajtu Biznis ovde.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;