IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

13. Međunarodna konferencija Passivhaus 2009 - Svet energetski efikasne arhitekture u Frankfurtu

27.05.2009. | 13. PassivHaus konferencija

U aprilu (17. i 18.) 2009. godine više od 1.200 eksperata iz preko 50 zemalja posetilo je 13. Međunarodnu PassivHaus konferenciju u Franfurtu na Majni. Ukupno 16 radnih grupa (na nemačkom i engleskom jeziku) bavilo se temama kao što su zaštita klime, rekonstrukcije, nestambeni objekti i nove aplikacije u Passivhaus standardu...

Paralelno sa konferencijom održana je i izložba koju je posetilo više od 4.000 posetilaca što dokazuje da Passivhaus nije samo egzotična ideja već koncept gradnje dostupan svim ljudima.

O osnovama Passivhaus standarda gradnje energetski efikasnih objekata možete više pročitati ovde.

- Danas, motivacija dolazi iz cele Evropske unije. Skoro sve države Unije imaju inicijativne Passivhaus grupe koje su već završile svoje prve projekte za demonstraciju i promociju ovog koncepta. Ideja se brzo širi i van granica Evrope. Na ovoj konferenciji raspravljali smo o projektima u Šri Lanki, Belorusiji, i novim primenama koje dolaze iz Kine - objasnio je prof. dr. Wolfgang Feist, direktor Passivhaus instituta i profesor na Univezitetu u Insbruku (na fotogografiji gore).

Ispred Evropske komisije, Patrick Lambert, direktor EACI-a (Agencije za konkurentnosti i inovacije) predstavio je projekte EU koji su u vezi sa Passivhaus standardom. Evropski parlament ovlastio je Evropsku komisiju da ustanovi Passivhaus standard za sve nove objekte koji zahtevju grejanje i/ili hlađenje.

Na uvodnoj sesiji konferencije ministar za zaštitu životne sredine oblasti Hese, Silke Lautenschläger, naglasio je da je Passivhaus standard predstavlja investiciju u budućnost, posebno kada se govori o rekonstrukcijama postojećih zgrada.

- Posvećenost grada Frankfurta Passivhaus standardima prevazilazi važeće propise. Do 2013. godine očekujemo da će 1.300 domaćinstava biti izgrađeno po ovom konceptu - rekla je gradska sekretarka za životnu sredinu i zdravlje, dr. Manuela Rottmann.

Upravnik ABG Frankfurt Holding-a, Frank Junker, priznao je svoje početne sumnje prema Passivhaus objektima. Međutim, nakon odličnih rezultata koje je postigla njegova kompanija na ovim projektima, odlučio je da firma u buduće gradi samo Passivhaus objekte.

Bivši rukovodeći u DIW-u (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung), Berlin, dr. Hans-Joachim Ziesing, istakao je značaj ekonomičnosti kao reakcije na klimatske promene. Procenio je da je potrebno milijardu evra da se zaustavi ili minimalizuje efekat na klimatske promene, ali da bi bilo potrebno najmanje pet milijardi ako se ništa ne pokrene i čeka da se šteta primeti u mnogo većoj meri.

Zaštita klime na javnim prostorima

U poslednjih deset godina u Frankfurtu je po Passivhaus standardu sagrađeno 800 stanova, dve škole i nekoliko zdravstvenih centara. To znači da je samo u ovom gradu do danas izgrađeno preko 100.000m² različitih tipova objekata.

Prema sekretaru za energetiku grada Frankfurta, dr. Werner Neuman-u, ove brojke pokazuju odlučnost da se investira u enegetsku efikasnost kao načinu borbe protiv klimatskih promena.

Na sesiji radne grupe pod nazivom Inicijative i energetska efikasnost u javnim zgradama, bilo je iznenađujuće koliko je prisutnih zaposleno u gradskim službama i drugim javnim institucijama koji su prisustvovali konferencijom tražeći odgovore na pitanja: kako jedan čovek da ubedi vlasti u ovaj koncept ili kako da osnuje tim profesionalaca?

Passivhaus za nestambene objekte

Oliver Kah je naglasio neka pitanja koja se odnose na implementaciju Passivhaus standarda u sportskim dvoranama - klasično Passivhaus rešenje gde se sistem grejanja zasniva na snabdevanju toplim vazduhom sasvim je moguće i dozvoljava optimalan objekat u smislu ekonomičnosti. Količina potrebnog vazduha za dvoranu, svlačionice itd. su skoro identične pa isti vazduh može biti korišćen za reupotrebu - iz dvorane bi se prebacivao u druge prostorije pre nego što se izbaci iz objekta.

Hanoverska iskustva Passivhaus-a predstavio je Stefan Bär. Tamo su svi pilot-projekti već završeni, pa se sada svi javni objekti grade po Passivhaus standardu.

Axel Bretzke, iz gradskog sekretarijata za gradnju, nabrojao je prednosti primene Passivhaus koncepta u školama i obdaništima:

  • veći komfor
  • zanemarljivi troškovi grejanja (sa faktorom uštede od 5 do 10 u odnosu na važeći nemački standard za gradnju EnEV)
  • doprinos zaštiti planete...

Sve ovo je potkrepio primerom Passivhaus osnovne škole u Riedberg-u (foto desno).

Passivhaus širom sveta

Kakve su mogućnosti Passivhaus sistema u drugim klimatskim zonama? Da li moguće graditi Passivhaus u mediteranskoj klimi, u SAD koja ima nekoliko različitih klimatskih zona, u Istočnoj Evropi ili Skandinaviji? Koje moraju biti osobine objekata na ovim mestima? Za mnoge od ovih primera Passivhaus se već dokazao kao pouzdan, ali u nekima još uvek mora doći do izmena, poboljšanja i prilagođavanja sistema lokalnim klimatskim uslovima.

Poslednja istraživanja i aktivnosti razvoja

Zatvoreni sportski bazeni i Passivhaus - da li je to moguće? Tanja Schulz prihvatila je ovaj izazov, a Jürgen Schnieders je pokazao kako vlažnost u ventilacionom sistemu utiče na energetsku sliku objekta. Sve dok nije potreban dodatni ventilacioni sistem za izvlačenje viška vlage, korišćenje toplotne energije vodene pare može smanjiti potrebe za grejanjem za oko 1kWh/(m² godišnje).

Franz Freundorfer predstavio je nov primer izrade i konstrukcije prozora koji objedinjuje prihvatljivu cenu i toplotne karakteristike odgovarajuće za Passivhaus.

Iris Behr je ispitivala model ukupne novčane sume u slučaju iznajmljivanja stambene ili poslovne jedinice, u odnosu na iznajmljivanje Passivhaus prostora, uključujući i troškove grejanja i održavanja prostora.

Rekonstrukcija objekata uz uvođenje Passivhaus komponenata

Korišćenje Passivhaus komponenata kod rekonstrukcije postojećih objekata znatno utiče na smanjenje troškova tokom upotrebnog veka objekta. Ovo su demonstrirali dr. Berthold Kaufmann i Søren Peper na osnovu projekta renovacije Tevesstrasse (foto iznad):

- Zahvaljujući primeni kompletnog Passivhaus sistema na 60 stanova u Frankfurtu koji su sagrađeni 1950-ih, ukupni troškovi grejanja smanjeni su za 90%, sa 290kWh/(m² godišnje) na 17kWh/(m²godišnje). Ove podatke potvrdila su merenja tokom dve uzastopne godine. Paralelno se odvijala i renovacija u Ludwigshafen-u (GAG) i bila je podjednako uspešna. Kompletne podatke o oba ova projekta možete preuzeti na adresi www.passiv.de.

Nova rešenja

Mark Siiddal (DEW JO'C Architects) pokazao je značaj zaštite od vetra (tekst o vazdušnim branama možete pogledati ovde), sa posebnim osvrtom na zaptivanje spojeva konstrukcije terasastih kuća. Kada je ovaj deo radova izveden loše može lako udvostručiti toplotne gubitke, naročito putem strujanja vazduha unutar senvič ili ventilisanih zidova.

Danny Parker (Florida Solar Energy Center) predstavio je inovativni hibridni sistem za hlađenje i smanjenje vlage u objektima koji se koristi tavanskim prostorom da akumulira noćne/niže temperature a tokom dana sunčevom toplotom da odstrani vlažnost.

Putujuća izložba

Međunarodna konferencija predstavila je po prvi put Passivhaus putujuću izložbu koju je priredio Passivhaus Institut. Izložbu Passivhaus objekata posetilo je 4.000 gostiju - arhitekata, studenata, građana koji su od preko 100 izlagača tražili informacije u vezi sa pojedinim proizvodima, termoizolacionim materijalima, grejno-ventilacionim sistemima, najboljim prozorima, solarnim pločama i različitim sistemima grejanja.

Izložene ilustracije i modeli predstavili su na jednostavan i razumljiv način principe Passivhaus koncepta. Data su rešenja, kako za novogradnju, tako i za rekonstrukcije postojećih objekata, poslovnih i stambenih, sa dodatim podacima o troškovima, potrošnji i primerima širom pokrajine Hesen. Prikazane ilustracije možete pronaći na sajtu www.passivhausausstellung.de.

Sledeća Međunarodna Passivhaus konferencija biće održana 28. i 29. maja 2010. godine u Drezdenu, Nemačka. U međuvremenu, od 6. do 8. novembra ove godine biće organizovani Međunarodni dani Passivhaus-a širom sveta.

Sve dalje infomacije možete pronaći na sajtu www.ig-passivhaus.de, a od septembra 2009. godine Passivhaus projekte koji prate aktivno celu priču moći ćete pronaći na adresi www.passivhausprojekte.de.


 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;