Sarkozi predstavio veliki projekat rekonstrukcije prestonice - Veći Pariz

06.05.2009. | WAN

Moramo razmišljati široko - rekao je francuski predsednik Nikola Sarkozi 29. aprila na otvaranju deset radova arhitekata po pozivu koji treba da pomognu redizajniranju prestonice. Govori se o projektu Veći Pariz, planiranoj investiciji od 35 milijardi evra za unapređenje saobraćaja i transporta.

U pokušaju da objedini Pariz, trenutno podeljen predominantnim saobraćajnim prstenom oko centra grada, Sarkozi je obećao 130km linije automatskog metroa koja će olakšati muke stanovnicima i povezati predgrađa sa univerzitetima i centralnom poslovnom zonom grada, kao i predgrađa jedne s drugim.

Osvrnuvši se na potencijalni problem deficita stambenih jedinica u gradu čija se trenutna populacija kreće oko 23 miliona, Sarkozi je rekao da bi popuštanje urbanističkih propisa dovelo do 70.000 stanova za socijalno najugroženije godišnje, ali i da bi u centru grada moglo biti više oblakodera.

Prošle godine su većnici gradske skupštine glasali za skidanje zabrane sa propisa koji zabranju veće visine objekata u centru, otvarajući tako put za izgradnju 20 kula koje je pre toga predstavio gradonačelnik Bertrand Delanoe.

Francuski predsednik sklonio je na stranu zabrinutosti zbog trenutnog ekonomskog stanja u državi i svetu rečima:

- Suština projekta Bolji Pariz je u tome da prestonica igra važnu ulogu u evropskoj i svetskoj ekonomiji. Mislim da su veliki projekti pravi odgovor na krizu. Frncuska će jedini put iz nje pronaći u velikim projetima.

Pored urbanističkih rešenja koji bi trebalo da „ušančeni“ grad otvore prema sopstvenim predgrađima, u planu je još nekoliko velikih intervencija.

Jedna od njih je i sadnja čitave šume u blizini aerodroma Šarl de Gol, kao i otvaranje tehnološkog parka na jugu grada, u Saclay-u. Investitori bi trebalo da dolaze i iz javnog i iz privatnog sektora, a realizacija teško da bi mogla da počne pre 2012. godine. Dakle, pred kraj mandata trenutnog predsednika Sarkozija.

Sve i da Sarkozi osvoji još jedan mandat ovi projekti ne bi bili završeni u doba njegove vladavine jer je procenjeno da kraj realizacije ne može da se očekuje pre 2022. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...