Klub-kuća i galerija projektovani po Feng Šui principima

10.03.2016. | WAN

Schmidt Hammer Lassen Architects je postavila kamen temaljac za izgradnju klub-kuće i galerije u planinskom okrugu GaoYao, 100 kilometara zapadno od Guangdžoua (Guangzhou) u Kini. Projekat koji se planira u centralnom delu jezera će delovati kao paviljon za novi razvoj ekskluzivnih vila u podnožju obližnje planine. Fokus je na prostoru, svetlosti, pogledu i sadržajima. Sam projekat je osmišljen u saradnji sa Feng Šui stručnjakom u pogledu poštovanja uglova pristupa i njegove lokacije na mestu na kom se nalazi.

Koncept projekta dolazi iz same pozicije projekta koji se nalazi u srcu lokaliteta i za cilj ima poboljšanje stavova i pogleda na okolne planine, nebo i vodu. Tri različita prostora su zajedno pod jednim krovom gde se sa svakog od njih pruža pogled ka panorami preko vode do bujnog zelenila u svim pravcima. Njegovo skulpturalno prisustvo i kvalitet obeleženi su kaligrafskim jednostavnim pokretima.

Projekat je smešten na ivici brane gde je posetiocima omogućen pristup klub-kući preko uskog pešačkog mosta. Različiti prostori idu zajedno sa promenom odluka vezanih za izgradnju takvog integralnog dela jezera, gde terase idu iz unutrašnjeg dela ka spoljašnjosti stvarajući tako „panoramske“ sobe.

Organizacija klub-kuće je jasna i jednostavna. Zgrada se sastoji iz tri glavna dela - velikog umetničkog predvorja, apartmana na prodaju i dnevnog boravka. Prostori su povezani linearno i vode kroz paviljon gde sve prostorije imaju različite odnose i poglede na okolinu. Površina krova je petofasadna dajući tako paviljonu drugačiji izgled na svakoj strani.

Unutrašnji prostor je potpuno bez stubova sa svim strukturama skrivenim unutar spoljnih zidova i staklenih prozora.

Organizaciona definisanost zgrade je poboljšana ograničenom paletom materijala. Svetlo hrastov parket povezuje celu unutrašnjost dok je eksterijer od vertikalnih panela od sivog granita koji reaguju na sunce i kretanje vode.

Pravila Feng Šui nalažu da zgrada bude orijentisana na način da optimalni uglovi ulaza budu 120, 240 i 345 stepeni, a podržani su i stavovima i dinamikom plana.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...