Ambiciozan projekat na 4 ostrva - Forest city u Maleziji

05.02.2016. | Eric Oh | Arch Daily

Nalazi se na četiri veštački napravljena ostrva u Iskandaru u Maleziji, “Forest City” će biti najveći projekat koji podrazumeva različitu upotrebu razvoja zelenila u Jugoistočnoj Aziji. Projekat firme Sasaki Associates predstavlja investiciju čija se vrednost procenjuje na 40,9 milijardi američkih dolara i od ovog projekta se očekuje da će doneti posao u toj oblasti za 220.000 ljudi. Nalazi se u blizini ekonomskog središta Jugoistočne Azije, i ovaj novi „Forest City“ je u idealnom položaju da postane centar trgovine i kulture. Projektovan da podstakne životnu/radnu kulturu, sastoji se od „finansijskih institucija, objekata za visoko-tehnološka istraživanja i razvoj, sedišta kompanija i raznih kreativnih industrija koje uspostavljaju inovativne i održive osnove za zapošljavanje u regionu“, pišu arhitekte.

Strategija razvoja podrazumeva obostranu mešovitu korist, odnosno pristup simbioze između izgrađenog i prirodnog okruženja. Planira se da će biti povezan sa širim prostorom putem lake železnice i trajekta, povezujući planirane „produžetke“ Singapura i  tranzitne infrastrukture Malezije.

Ključni deo pomenute simbioze jeste razvojna strategija očuvanja. Osećajući zabrinutost zbog problema uticaja na osetljivi ekosistem i na ribarstvo, projektom će se obezbediti da se oponaša prirodna priobalna ekologija regiona na ivicama ostrva, ponovno uspostavnjajući preko devet kilometara mangrova, 10 kilometara plitkih uvala i blatoravni kao i 250 hektara plitkog vodenog rastinja (morske trave). Pored ekološke održivosti u regionu, ovim projektom će se takođe pružiti otpornost  u odnosu na povećanje nivoa mora.

Javna površina je kroz ovaj projekat povezana „krovnom mrežom međusobno povezanih parkova i vrtova“ stvarajući najveći na svetu zeleni krovni sistem. Izuzev krova, projekat će obezbediti prirodno stanište, atmosferske filtere i obezbediće rekreativne aktivnosti, bez prisustva automobila. Razvoj će takođe uključiti raznoliku ponudu tranzitnih sistema i prioritetnih pešačkih veza  sa tranzitnim centrima lociranim u blizini gusto naseljenih gradskih područja.

Opšta vizija projekta „Forest City“ je usmerena na privlačenje talentovane, međunarodne populacije koja želi da živi u održivom urbanom okruženju. Imajući to na umu, razvoj ne obuhvata samo „obrise“ arhitekture, već se fokusira i na obogaćivanje svakodnevnog života stanovnika raznolikim vrstama stambenih i kulturnih miljea.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...