Talasasta svetlosna skulptura – pešački most

01.02.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Pešački most pored Njijorškog „High Line“-a je mesto nove neodoljive svetlosne skulpture.

„Prismatic_NYC“ delo Hyphen-Labs-a u saradnji sa Interior Architects obuhvata rotirajuću prizmu od LED dioda koja se pomera i menja položaj u zavisnosti od vremena. Interior Architects je u početku imala viziju stvaranja kinetičke instalacije koja bi mogla da pomogne da se poveže unutrašnjost pešačkog mosta sa spoljašnjom sredinom.

„Biti na mostu koji se proteže preko glavne avenije u Njujorku (New York City Avenue) je retka prilika i instalacija će pripomognuti da se taj trenutak stvarno doživi i proslavi“, rekli su nam u kompaniji. „Stotine ljudi će hodati po njenu svakog dana.“

Inspirisani trivision bilbordima, gde se prizmatične kolone rotiraju da bi se prikazale različite reklame, instalacija se sastoji od 66 rotirajućih prizmi horizontalno povezanih na plafonu koje se okreću pomoću motora bez četkica. Svaka prizma sadrži niz LED svetala, kojih je ukupno 40.000 kada se posmatra celokupna struktura.

Instalacija koristi i ubacuje podatke iz javno dostupnih izvora sa Interneta, uključujući i informacije o vremenu. Ovi podaci se zatim koriste da informišu i ukažu na promene koje se trebaju desiti a vezane su za promenu pokreta i menjanje boja prizme i LED svetla. Ulazni parametri uključuju podatke vezane za temperaturu, vetar, padavine, informacije o ozonu, godišnjim dobima i praznicima, izlasku i zalasku sunca, plimi i lunarnim i nebeskim događajima.

U kompaniji Hyphen kažu da su načini na koje podaci utiču na instalaciju prilično apstraktni ali da bi ih jasnije predstavili, objašnjavaju da oblačnost, brzina vetra, vlažnost i akumulacija ili intenzitet padavina, utiču na amplitudu, frekvenciju, brzinu  i poziciju skulpture. Najjednostavniji primer je upotreba brzine vetra prilikom utvrđivanja brzine kojom se prizma rotira.

Kreativni i dizajnerski procesi na „Prismatic_NYC“ instalaciji je rečeno da su počeli pre skoro godinu dana. I na ovom projektu će se raditi narednih 5 godina.

U video snimku ispod može se pogledati projekat „Prismatic_NYC“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...