Zgrada opere ili svemirski brod?

22.12.2015. | Adam Williams | Gizmag

Pravo je zadovoljstvo videti arhitektonsku firmu na vrhuncu, gde MAD-ove arhitekte nisu razočarale kada je u pitanju projekat zgrade opere u Harbinu. Izgleda svemirskog broda koji je sleteo na močvaru u Harbinu na severoistoku Kine, nedavno završeni projekat ima dva moderna pozorišta sa kombinovanim kapacitetom od 2000 mesta.

Projekat pobednika arhitetktonskog konkursa još davne 2010. godine za zgradu opere u Harbinu je na 850.000 kvadratnih metara i uzdiže se na visini od 65m.

Ova građevina dopadljivog dizajna upućuje na prohladnu lokalnu klimu koja regularno dostiže -19.8° C tokom zime. Fasada je od glatko, belih aluminijumskih panela sa zastakljenim delovima, uključujući i staklenu kristalnu kupolu na vrhu velikog predvorja.

Prateći svoje zamisli, ideje Zahe Hadid takođe su u skladu sa uobičajenim MAD-ovim neobičnim dizajnom što se može videti i na predstojećem projektu Lucas muzeja u Čikagu.

Posetioci se penju iz podzemnog parkinga unutar zgrade i ulaze u veliki trg ili veliko predvorje. Ovaj prostor dobija prirodno osvetljenje preko spomenutog kristalnog stakla dok topli drveni detalji smekšavaju hladan i „težak“ unutrašnji dekor. Odavde se može ići velikim drvenim stepenicama koje vode u pozorište ili se može skrenuti levo ka manjoj pozorišnoj sali.

Sedišta u velikoj pozorišnoj sali (ukupno 1600), savijeni zidovi i balkoni su od Mandžurjskog jasena za koje arhitekte kažu da će dati kvalitetan ton, dok osvetljenje dolazi iz svetlarnika. Drugo, manje pozorište ima veliki panoramski zvučno izolovani prozor iza bine sa pogledom prema močvarama. Javno dostupna terasa na krovu takođe nudi pogled i otvoreni prostor za dodatne performanse.

„Imamo viziju da opera u Harbinu postane kulturni centar u budućnosti – ogroman prostor za performanse, dramatičan javni prostor koji objedinjuje integraciju ljudi, umetnosti i gradskog identiteta, a sve u sinergiji sa okolnom prirodom“, kaže direktor osnivač, Ma Yansong.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece