Bašte na ovom neboderu zauzimaju čitave spratove

24.11.2015. | Adam Williams | Gizmag

Kada govorimo o projektovanju nebodera, uski i mršavi neboderi su definitivno moderni u ovom trenutku, a nekoliko takvih stambenih nebodera, luksuznog tipa, su predloženi za izgradnju na Menhetnu (Njujork, SAD). Tako na primer, kompanija ODA New York tržištu luksuznih nekretnina nudi neboder koji karakterišu prostrane bašte smeštene na pojedinim spratovima zgrade.

Izgradnja nebodera „East 44th Street“, kako ga nazivaju, je planirana na lokaciji gde se nalaze mnoge poznate građevine poput Krajsler zgrade, Tramp tornja i sedišta Ujedinjenih nacija. Zgrada će imati ukupno 41 sprat sa 44 jedinice dimenzija 14,6 x 19 metara.

Donji deo kule biće neprekinuti niz spratova, dok će gornji deo biti razdvojen nakon svaka dva sprata, gde će biti smeštena terasa sa baštom površine 260 m² i visine 4,87 metara. Svaki sprat na kojem će se nalaziti bašta biće podeljen na dva dela tako da će se jedan deo stanara peti stepenicama kako bi došao do terase, dok će se drugi deo stanara spuštati niz stepenice, omogućavajući tako svima u tom delu tornja uživanje u nekoj vrsti privatne bašte na nebu.

„’Rastežući’ zgradu po vertikali bili smo u mogućnosti da napravimo prazninu, 4,87 metara visoku, između svaka dva sprata,“ objašnjava Eran Čen, osnivač i izvršni direktor ODE.

Bašte će stanarima pružiti dosta prirodnog svetla i svežeg vazduha, kao i zavidan pogled na Menhetn, ali potencijalnih izazova je dosta: šta ako jači nalet vetra naiđe i sa sobom odnese baštovana koji sređuje baštu na jednom od spratova? Da li toranj može zaista ostati stabilan ako u sebi ima toliko velike otvorene delove?

ODA New York verujemo, svakako ima u vidu takve stvari, uzevši u obzir da izgradnja nebodera, poverena firmi Triangle Assets, treba da započne u aprilu ili maju naredne godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...