INFONET-468X60-BANNER

Modularni paviljon heksagonalnog oblika

19.11.2015. | Dezeen

Pekinška firma Open Architecture je nedavno predstavila „HEX-SYS“ sistem kao odgovor na proliferaciju privremenih struktura koje su razne kompanije za trgovinu nekretninama izgradile tokom poslednjeg građevinskog buma.

Ove građevinske strukture, privremeno korišćene kao poslovni ili izložbeni prostor, se često nakon upotrebe jednostavno poruše ili samo prestanu da se koriste. Kako iz firme objašnjavaju, izgradnja ovih „samostojećih, kitnjastih ali kratkotrajnih izložbenih prostora“ rezultira ogromnim traćenjem resursa.

„Posmatrali smo ovde jedan interesantan fenomen gde mnoge zgrade imaju veoma kratak vek trajanja,“ izjavio je za portal Dezeen Li Hu, suosnivač firme Open Architecture. „Jedan od uzroka tome je to što zemljište ne pripada privatnom vlasniku, a to vodi u neizvesnost, pa se zgrade često samo poruše.“

„HEX-SYS“ sistem čine moduli, ukupne površine od 40 kvadratnih metara, koji se sastoje od čelične strukture koja podupire krov u obliku izvrnutih kišobrana. Ovi „kišobrani“ su izrađeni od aluminijumskih panela ili rešetkastih zaslona koji delimično propuštaju sunčeve zrake stvarajući hladovinu.

Zatvoreni moduli su obavijeni staklom ili aluminijumski anodiranim panelima, a mogu biti grupisani na brojne načine, u zavisnosti od funkcionalnih potreba nekog projekta.

„Ono što je interesantno kod ovog projekta je što modularnu konstrukciju možeš da rastaviš na jednom mestu i sastaviš na drugom, i da svaki put bude različitog oblika,“ objašnjava Li. „Ova sposobnost konstrukcije daje joj fleksibilnost koja može da traje tokom celog njenog veka trajanja, pa se u teoriji samo nastavlja i nastavlja (sklapanje i rasklapanje).“

Ovaj prototip je smešten blizu nove železničke stanice u Guangžouu, na području koje je u procesu velike reizgradnje. Izgrađen je za potrebe kineskog giganta u poslu sa nekretninama, kompaniju Vanke, koja je zahtevala privremeni objekat u kojem će biti smeštene kancelarije, izložbeni prostor, kafe i čekaonica.

Arhitekte su bile inspirisane tradicionalnim kineskim građevinama u kojima su korišćene drvene konstrukcije koje strukturu građevine čine lakom za rastavljanje i ponovno sastavljanje. Dodatna inspiracija je došla od prefabrikovanih građevina, koje su kreirale arhitekte poput Le Korbizjea i Žana Pruvea. Svi delovi zgrade su povezani, a da nije bilo potrebe za lepljenjem ili zavarivanjem, sve kako bi se olakšalo njeno rastavljanje.

Svaka od heksagonalnih ćelija je montirana oko centralnog stuba, koji sadrži oluk koji usmerava kišnicu u rezervoar, kako bi se mogla iskoristiti za navodnjavanje zemljišta i dopunu malog jezerceta.

Paviljon je izdignut iznad postojećeg parkovskog okruženja pa vrši ulogu svojevrsnog svetionika koji noću može biti osvetljen i tako biti vidljiv sa obližnje železničke stanice.

Iverica od bambusa je korišćena u enterijeru građevine zbog svojih ekoloških osobina i izdržljivosti.

Prototip ovog paviljona pokazuje jednu od mogućih primena sistema „HEX-SYS“, ali Li veruje da bi mogao da se koristi za stvaranje novih poslovnih prostora, škola, prodavnica, restorana i raznih drugih jednospratnih struktura. Li je trenutno u potrazi za partnerima koji će mu pomoći da razvije ovaj sistem kako bi ostvario svoju ambiciju da promoviše ovaj proizvod kao nešto što se može naručiti onlajn, omogućavajući svakome da iskombinuje pojedinačne jedinice prema sopstvenim potrebama.

„Većina građevina u svetu uopšte nije projektovana od strane arhitekata,“ ističe Li, „a mi želimo da stvorimo gradivni blok koji će omogućiti ljudima da prave dobre građevine bez potrebe za angažovanjem arhitekata.“

Foto: Zhang Chao

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;