PRIJAVA-468X60-BANNER

Inženjerska komora srbije - pregled izlaganja na Sajmu građevinarstva

24.04.2009. | Inženjerska komora Srbije

U okviru pratećih aktivnosti na 35. Međunarodnom sajmu građevinarstva, koji je održan od 22. do 26. aprila 2009. godine na Beogradskom sajmu, Inženjerska komora Srbije u saradnji sa Savezom građevinskih inženjera i tehničara Srbije, održala je izlaganja na sledeće teme:

Tema 1. Veliki naučnik i veliki graditelj – akademik Milutin Milanković, građevinski inženjer, prvi doktor tehničkih nauka u Srba

Povodom 130-te godišnjice rođenja velikog naučnika njegov graditeljski opus predstavli su dr Dragoslav Šumarac, redovni profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu i predsednik Inženjerske komore Srbije i mr Slavko Maksimović, predsednik Upravnog odbora Udruženja Milutin Milanković.

S obzirom da se ove godine navršava 130 godina od rođenja Milutina Milankovića kao i da je 2009. godina proglašena od strane Vlade Srbije Godinom ovog velikog srpskog naučnika, želja Inženjerske komore Srbije, Saveza građevinskih inženjera i tehničara Srbije 14. decembar i Udruženja Milutin Milanković je da se kroz održavanje ovakvih aktivnosti oživi i predstavi njegov život, rad i delo - istakao je prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije.

Radi podsećanja, Milutin Milanković, Srbin, “putnik kroz vasionu i vekove”, građevinski inženjer, doktor tehničkih nauka, akademik, profesor Beogradskog univerziteta, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, rođen je 28. maja 1879. godine u Dalju. Naučnik koji je matematički objasnio nastanak ledenih doba, tvorac nove metodologije u klimatologiji, otac klimatskog modeliranja, autor najpreciznijeg astronomskog kalendara i neimar mnogih značajnih građevinskih objekata u svetu i Srbiji, danas je, po svetskim merilima, priznat kao jedan od velikana nauke XX veka.

Postao je poznat time što je uveo osnovne jednačine za određivanje dvostruko arminiranih betonskih nosača. Kao građevinski inženjer imao je šest zvanično priznatih patenata, tridesetak sračunatih i izvedenih objekata, a na 25 objekata u Jugoslaviji, Austriji, Italiji, Mađarskoj i Rumuniji su primenjena njegova građevinska rešenja. Takođe, poznata su njegova rešenja armirano – betonskih mostova na železničkoj pruzi Niš-Knjaževac, kojima je državi uštedeo značajna finansijska sredstva.

Razvio je astronomsku teoriju klimatskih promena na zemlji kojom je razjasnio tajnu nastanka ledenih doba na našoj planeti.
1941. godine, u svojoj 63. godini sublimirao je svoj celokupni rad na matematičkoj teoriji klime i napisao kapitalno delo Kanon osunčavanja zemlje. Time je postigao svoj životni cilj i prestaje da se bavi naukom (“Kada jednom uloviš krupnu ribu, sitnije ti više nisu zanimljive”).

Njegovim imenom nazvani su po jedan krater na Mesecu i Marsu kao i jedno nebesko telo, a od 1993. godine Evropsko geofizičko društvo dodeljuje medalju Milutina Milankovića kao veliko priznanje za dostignuća u oblasti klimatologije i meteorologije.
Više o Milutinu Milankoviću može se saznati sa sajta www.milutinmilankovic.com

Tema 2. Čelične konstrukcije se vraćaju na gradilišta Srbije

Raspadom zemlje i nekih velikih sistema koji su proizvodili i gradili čeličnim konstrukcijama, od 2000. godine ovakve konstrukcije bile su veoma retke na gradilištima Srbije tako da se pretežno gradilo u betonu. Zadnjih nekoliko godina ojačala su pojedina preduzeća koje se bave ovakvim konstukcijama tako da danas širom Srbije ponovo viđamo objekte koji se grade u ovom sistemu koji u odnosu na betonske konstrukcije za određene objekte ima dokazane prednosti. Temu je izložio  Miško Gunjača, dipl.građ.inž.

Tema 3. Strategija kompleksnog nastupa na svetskom tržištu na velikim investicionim projektima – Studija slučaja: Sajam u Lagosu

Temu su predstavili autor projekta Zoran Bojović, dipl.inž.arh. i projektant konstrukcija Anđelko Kovačević, dipl.građ.inž.

U periodu “Zlatnog doba“ građevinarstva Srbije, 60 -tih i 70 -tih godina 20. veka, naše firme su ostvarile svetske zapažene rezultate na realizaciji velikih kompleksnih investicionih projekata širom sveta u Africi, Južnoj Americi, Rusiji. Jedan od takvih primera od idejnih rešenja akvizicije izgradnje i puštanja u upotrebu jeste i sajamski kompleks u Lagosu koji je ostvarila naša poznata firma Energoprojekt. Treba reći da se ovaj projekat i danas u svetski priznatim časopisima navodi kao referentni kompleksni investicioni zahvat.

Tema 4. Toranj na Avali – Prikaz tehnologije građenja

Ponovna izgradnja Tornja na Avali nije samo emotivno sećanje na jedan izuzetan građevinski objekat, već je i danas izazovan graditeljski poduhvat. Fundiranje objekta na području nekadašnjih rudnika žive, tehnologija izgradnje i monitoring ponašanja ovakve konstrukcije tokom građenja su predmet interesovanja građevinskih stručnjaka i danas. Stoga je temu izložio glavni izvođač radova, preduzeća Ratko Mitrović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;