INFONET-468X60-BANNER

Zgrade sa isečcima u obliku polumeseca u Južnoj Koreji

29.06.2015. | Arch Daily

Južnokorejski arhitektonski biro Moon Hoon je poznat po svojim razigranim projektima nalik nečemu što je izašlo iz crtanih filmova, a njihov poslednji projekat vas neće ostaviti ravnodušnim.

Smešten u Gojangu, gradu pored Seula, projekat se sastoji od dva betonska volumena, svaki sa velikim isečcima u obliku polumeseca koji se poklapaju tako da formiraju veliku i uvečenu sferu nalik mesecu. Zgrade mešovite namene inkorporiraju dodatne astronomske motive kao što su sazvežđa i poseduju umetničku galeriju, kafić, poslovne prostore i prostore za održavanje kulturno-umetničkih događaja.

Investitor je zahtevao da projekat sadrži dve odvojene zgrade, jednu za sebe i drugu za svog mlađeg brata. Svaka zgrada je visoka tri sprata, i one su malo pomerene jedna u odnosu na drugu, sa jednom koja je postavljena bliže ulici od druge. Ovaj aranžman daje dubinu udubljenjima u obliku punog meseca, koji deluje kao da se sadrži dva dela: polumesec i četvrt meseca.

Tema meseca je nastavljena i u enterijeru sa kružnim prozorima, balkonima u obliku polumeseca, zasvođenim plafonima, i performacijama u obliku sazvežđa. Minimalistički zidovi su napravljeni od natur armiranog betona i cementnih cigli.

Većinom siva paleta boja je dopunjena sa crnim metalnim vratima i prozorskim okvirima, ogradama i stepenicama. Treći sprat obe zgrade poseduje kupolasti krov sa svetlarnikom i otvara se ka maloj krovnoj bašti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;