IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Zgrade mogu da unaprede okolinu - kaže izveštaj UKGBC-a

22.04.2009. | UKGBC

Zgrade mogu da imaju pozitivan uticaj na prirodno okruženje, zaključak je Saveta za zelenu gradnju Velike Britanije - UKGBC (UK Green Building Council).

Rezultat šestomesečnog rada grupe naučnika – Biodiverzitet i izgrađeno okruženje (ovde preuzmite PDF - Biodiversity and the Built Environment) kaže da, ukoliko se postupa dobro, izgradnja može da unapredi, pa čak i formira staništa u cilju očuvanja raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta - biodiverziteta.

Da bi se to postiglo, Pol King, izvršni direktor UKGBC-a, kaže da bi razmišljanje o prirodnom okruženju i zgradama trebalo posmatrati sasvim suprotno o onog kako je to uobičajeno:

- Prečesto se orijentišemo samo na to kako da umanjimo negativan uticaj na okolinu koje izaziva izgradnja i razvoj. Međutim, od ključnog značaja je zapravo da razmišljamo o tome kako izgradnjom možemo povećati pozitivan uticaj – za ljude, floru i faunu, ali i ekonomiju.

On kaže da uključivanje zelenih krovova i zidova, kao i stari dobri parkovi i zeleni prostori u urbanim sredinama mogu pomoći da graditelji nešto od oduzetog i vrate prirodi. Naravno da je najvažnije očuvati netaknutim što više prirode, ali u žrtve koje zahteva razvoj mogu biti daleko manje od onih kakve su podnošene u prethodna dva veka industrijalizacije, izgradnje naselja i infrastrukture.

Uz pozitivne zaključke koji se odnose na ozelenjavanje u gradovima, izveštaj UKGBC-a donosi i ovo:

  • Vodič za građevinsku industriju kako da poveća biodiverzitet u urbanim sredinama, uključujući obučavanje osoblja kroz treninge i edukaciju
  • Preporuke za unapređenje osnovnih alata za postizanje održivosti, kao što su BREEAM, Kod za održive kuće i CEEQUAL, kako bi se više posvetili temi biodiverziteta kroz procenu u fazi projektovanja
  • Saveti za industriju, lokalne i državne organe, o tome kako bi trebalo da regulišu mere za održavanje biodiverziteta i sačinjavaju izveštaje kako bi mogli biti postavljeni smisleni ciljevi za budućnost.

U Velikoj Britaniji je oko 39% prirodnih staništa i 27% primarnih vrsta, i zajedno sa njima ptica i leptira, nestajalo po prosečnoj stopi od 6% godišnje, do ukupne brojke od 55%, u poslednjih 30 godina.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;