Montažni baštenski studio izgrađen za samo 3 nedelje

18.06.2015. | Arch Daily

Ovaj baštenski studio površine 82 metara kvadratnih u Đironi, Španija, je delo arhitektonskog biroa Arquitecturia, koji je želeo da umanji ometanje dvorišta svog klijenta koji im je tražio mali studio u kome bi slikao, pa su se oni odlučili za montažni objekat koji su uspeli da izgrade za samo tri nedelje.

Sastavljen uglavnom od drveta i stakla, baštenski studio čuva ogromno stablo jasena koje je smešteno pored njega, i koje je duplo veće od samog studija. „Kuća u obliku slova L stvara kvadratnu baštu u kojoj se nalazi veliko stablo jasena“, kažu arhitekte.

„Želeli smo da zadržimo veličanstveno drvo na parceli i fokusiramo poglede na uglove vrta, čime smo sprečili poglede na kuću iz unutrašnjosti montažnog studija“, objašnjavaju arhitekte iz biroa Arquitecturia.

Središnji prostor studija je duple spratne visine, stvarajući osećaj ekspanzije i slobode, koje su od ključnog značaja za kreativne procese, a obilje zastakljenih elemenata obezbeđuje dovoljnu količinu prirodne svetlosti potrebne za slikanje.

Pored činjenice da je studio projektovan da inspiriše vlasnika, priliv osvetljenja pomaže u smanjenju troškova za veštačko osvetljenje. I bez sumnje novi vlasnici vole prirodan povetarac koji cirkuliše kroz otvoreni prostor studija.

Četiri krila okružuju ostatak studija, uključujući ulaz, skladišni prostor, mokri čvor i dnevni boravak. Ovaj divni studio, koji je ujedno otvoren i privat, je koštao oko 41.000 evra, i predstavlja san svakog umetnika.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece