INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pristupačne kuće od bambusa izgrađene samo za 2.000 evra

18.06.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Atelier COLE i međunarodne organizacije Building Trust International i Habitat for Humanity Cambodia su se udržuli kako bi projektovali i izgradilijeftine i ekološke stambene objekte za porodice koje su pogođene HIV-om ili sidom.

Sa ovim inovativnim projektom je do sada izgrađeno devet prototipskih kuća, od kojih je svaka napravljena sa održivo gajenim bambusom, drvetom, prirodnim materijalima i recikliranim materijalima. Prilagodljive kuće otporne na poplave su izgrađene na periferiji grada Pnom Pen u Kambodži.

Prilagodljive kuće su stvorene uz finansiranje od strane međunarodnih organizacija i pomoći lokalne zajednice, i one mogu biti prilagođene tako da odgovaraju potrebama stanara, od izgleda i rasporeda, pa do izbora materijala.

Svaka kuća je izgrađena korišćenjem lokalne radne snage i održivih principa gradnje kako bi se smanjio njen uticaj na životnu sredinu, održavali troškovi gradnje i održavanja na minimumu. Organizatori su izgradili radionice koje uče meštane kako da pristupačno i održivo grade kuće sa ovim principom.

Kuće su napravljene tako da budu otporne i one su povišene na vrhu prefabrikovanih betonskih stubova koji ih štite od poplava. Međutim, porodice takođe imaju izbor da popune prizemni spat ako to žele.

Podeljene krovne ravni i operabilne žaluzine omogućavaju prodor prirodne ventilacije u kući, dok su nadstrešnice postavljene tako da ublažavaju zagrevanje kuće od jakog sunca. Kombinacija održivo gajenog bambusa, drveta, prirodnih i recikliranih materijala je korišćeno za gradnju velikog dela ovih kuća.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;