INFONET-468X60-BANNER

Šarena kuća inspirisana bajkom (foto)

28.05.2015. | Dezeen

Eklektična Kuća za Eseks (House for Essex) je kuća inspirisana bajkama koja je naručena od strane filozofa i kritičara Alaina de Botona. Arhitektonski biro FAT i umetnik Grejson Peri su renovirali postojeću devastiranu kuću, pokrili je sa čudesnim materijalima i ispunili je sa nadrealnim nameštajem i umetničkim delima inspirisanim izmišljenim likom Džuli Koup.

Alain de Boton je želeo kuću koja bi bila bogata i mala u isto vreme. Kompleksne tapiserije i ukrasna keramika pokrivaju zidove originalne strukture, dok bakarni kosi krov podseća na srednjovekovne crkve. Jedan put vodi posetioce sa lokalne železničke stanice do kuće, dok ga uski pešački most spaja sa kućom.

Dekoracija kuće je inspirisana sa izmišljenim likom Džuli Koup, koja predstavlja svakodnevnu ženu koja živi i radi u okrugu Eseks, Engleska. Ukrasne lajsne, pločice, tapiserije i keramičke skulpture pričaju priču o njenom životu, od rođenja do razvoda i na kraju smrti, što je predstavljeno motorom koji visi sa plafona.

Džuli je „poginula“ kada je njen motor udario u kamion. Pomalo morbidna priča se ogleda u projektu kuće i dizajnu enterijera, i stvara prilično bizaran prostor.

Kuća je bila poslednji projekat arhitektonskog biroa FAT, koji se zatvorio 2014. godine nakon 23 godine rada.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;