INFONET-468X60-BANNER

Vila Mortnas na ledenom stokholmskom arhipelagu

27.05.2015. | Dezeen

Smeštena na najvećem arhipelagu u Švedskoj, Vila Mortnas odražava svoje stoičko, zaleđeno okruženje. Švedska kompanija Strömma Projekt je angažovala arhitektonski biro Fourfoursixsix da projektuje vilu na padini sa pogledom na Baltičko more.

Projektni zadatak je zahtevao smeli stambeni plan koji odstupa od narodne arhitekture Stokholma, a gradnja je morala biti zavšrena u roku od šest meseci pre nego što počne zima.

Kako bi ubrzali vreme gradnje, arhitekte su se odlučile za korišćenje aerisanog betona (betona sa uvučenim vazduhom). Lagan i pristupačan, ovaj materijal poseduje odličnu zaštitu od požara i pruža vrhunsku zvučnu i toplotnu izolaciju. Ovo poslednje je posebno korisno za smanjenje energetskih potreba za grejanjem na hladnom severu.

Projektantski tim iz biroa Fourfoursixsix je zatim pokrio granulisanu površinu betona sa pastelno sivom bojom koja pruža kući njen prepoznatljivi osećaj smirenosti usred starih drvenih kuća u naselju.

Dnevni prostori su premešteni na gornje spratove, koji optimizuju izlaganje sunčevoj svetlosti, dok prozori punih spratnih visnia zajedno sa kliznim staklenim vratima okrenutim ka jugu u spavaćim sobama u donjim delovima kuće dodatno povećavaju unos prirodne svetlosti.

Pažljivo postavljeni otvori u ovom kutijastom domu od 279 metara kvadratnih pružaju poglede na more ka severu, dok se terasa na južnoj strani naslanja na dramatičnu ivicu stene. Iako neki naši čitaoci ovaj projekat doživljavaju previše stoičkim, mi mislimo da je on jedinstven u svojoj lepoti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;