INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Rekonstrukcija urušenog doma sa panelima od nerđajućeg čelika

25.05.2015. | Dezeen

Većina arhitekata i investitora preferira da sruši oronule zgrade i izgrade nove objekte od početka, ali ne i arhitektonski biro Edgley Design. Arhitektonski biro iz istočnog Londona je umesto toga odabrao da rekonstruiše prizemnu strukturu iz 1960-ih godina u savremenu kuću obloženu panelima od nerđajućeg čelika.

Nedavno rekonstruisana kuće je smeštena u ruralnom okruženju u blizini grada Godalming u Engleskoj i ona je zadržala prepoznatljivu siluetu stara strukture. Projekat rekonstrukcije je dobio prvu nagradu u kategoriji rekonstrukcija časopisa Architects Journal 2014. godine.

Zbog loše izolacije i generalno lošeg stanja, postojeća zgrade od cigle i drveta je bila sklona prokišnjavanju. Arhitektonski biro Edgley Design je obložio renoviranu zgradu u izolaciju i zaštitio je većinu fasade panelima od nerđajućeg čelika radi stvaranja nepropusne barijere. Upečatljivi eksterijer „odražava boje pejzaža i neba, stvarajući sjajni, šareni omotač“, kažu arhitekte.

Prozori punih spratnih visina su postavljeni tako da uokviruju poglede na 2 hektara bašte ove kuće sa sedam spavaćih soba. Paneli od nerđajućeg čelika se preklapaju tako da obezbede zaštitu od sunca za zastakljene otvore. Savremeni enterijer je svetao i prepun prirodne svetlosti koja se reflektuje o bele zidove i drvene podove.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;