INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prikrivena kuća se krije na otvorenom

13.05.2015. | Gizmag

U pokušaju da smanji vizuelni uticaj moderne porodične kuće koja se nalazi u zaštićenom području Londona, lokalni arhitektonski biro DSDHA je ukopao polovinu objekta u zemlju i pokrio većinu druge polovine sa staklom i ogledalima.

Rezultat je delimično kamuflirana zgrada pogodno nazvana „Covert House“ (što se slobodno može prevesti kao „Prikrivena kuća“), koja se takođe može pohvaliti sa održivim funkcijama koje uljučuju prikupljanje kišnice i solarne panele.

Dvospratna porodična rezidencija je završena 2014. godine i nalazi se u Klapam Old Taunu u Londonu. Po svojoj prilici, lokalna definicija zaštićene urbanističke celine ne može biti previše stroga ako neobičan savremeni dom može biti izgrađen u njoj, ali uranjanjem Prikrivene kuće u zemlju, biro DSDHA je svakako smanjio njen vizuelni uticaj na okolinu.

Sa 135 metara kvadranih površine, dekor enterijera kuće je prelepo brutalan i u njemu dominira nedovršeni liveni beton, koji je u kontrastu sa jasno belim detaljima. Obilje prirodnog svetla prodire u kuću zahvaljujući dobro postavljenim svetlarnicima, a eksterijer takođe poseduje isti beli finiš na nekim mestima pored zastakljenja.

Održive tehnologije koje su korišćene u Prikrivenoj kući uključuju sistem skupljanja kišnice, solarne panele i sistem rekuperacije toplote. Pored toga, njena ukopani profil pomaže u održavanju stabilne unutrašnje temperature u donjem delu kuće, a biro navodi da su ekološke performanske kuće u skladu sa Passivhaus standardima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;