Tokijske arhitekte koristile 130 paleta za gradnju novog kancelarijskog prostora za samo 2.000 evra

08.05.2015. | Dezeen

Renoviranje vašeg poslovnog prostora ne mora više da košta nekoliko desetina hiljada evra. Japanski arhitektonski biro Hiroki Tominaga Atelier je angažovan od strane kompanije za video produkciju da projektuje njihovu privremenu kancelariju u podnožju monotone zgrade u Tokiju.

Klijent iznajmljuje ovaj prostor za nenormalnu količinu novca, tako da su oni zahtevali fleksibilno renoviranje koje smešta niz prostora i usluga, a koje se lako može rasklopiti i premestiti kada se najam ovog prostora završi. Konačno rešenje koje su arhitekte usvojile je bila upotreba transportnih paleta.

Arhitektonski biro Hiroki Tominaga Atelier je iskoristio 130 paleta različitog kvaliteta za svaki aspekt obnove prostora. Jeftinije palete su korišćene za stepenaste plafone, dok su palete srednjeg kvaliteta korišćene za pokrivanje zidova ili naslagane i prekrivene sa staklom za korišćenje kao velike stolove za sastanke smeštene u sredini prostora. Skuplje palete su korišćene za stvaranje svežeg, novog poda.

Pošto je kirija toliko visoka, klijenti često moraju da iznajmljuju svoj prostor od 50 kvadratnih metara drugima, tako da su projektanti stvorili letvasti otvor za eksterijer koji može biti otvoren ili zatvoren u zavisnosti od toga šta se dešava unutra. Ukoliko je prostor otvoren za poslovanje, otvor će takođe biti otvoren, ali ako je unutra privatna zabava, on može biti zatvoren.

Laik koji prvi put vidi ovaj savremeni projekat renoviranja može pomisliti da on košta hiljade evra, ali pošto arhitekte nisu morale da zaposle stolare, i pošto je materijal bio toliko jeftin, ukupni troškovi su bili oko 2.000 evra. A bonus je što klijent može da spakuje i ponese enterijer sa sobom ukoliko se preseli.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...