INFONET-468X60-BANNER

Apartmanski kompleks koji krije parking ispod travnatih dina u Belgiji

30.04.2015. | Dezeen

Teško je izgraditi savremeni objekat koji se spaja sa datom narodnom arhitekturom, a još teže je to uraditi na način koji umanjuje ometanje okoline. Međutim, arhitektonski biro BURO II & ARCHI+I je uspeo oba sa projektom kuće Blanco Oostduinkerke u Belgiji.

Ovaj objekat je smešten u blizini granice sa Francuskom u gradu Koksijde, a sastoji se od dva apartmana. Svaki od njih je obložen sa belim aluminijumom, što je detalj koji se dobro spaja sa okolnom primorskom arhitekturom, i skrivaju čak deset parking mesta ispod travnatih dina.

Trospratni dupleks apartmani su specijalno projektovani da se spoje sa susednim stambenim centrom i pejzažom. Prizemlja su rezervisana za apartmane sa tri spavaće sobe, dok su gornji spratovi urađeni u stilu evropskih stanova koji vode do potkrovlja preko spiralnog stepeništa. Prozorski otvori u aluminijumskoj fasadi obezbeđuju dovoljno prirodnog svetla, dok vertikalni izečci u krovu produžuju unutrašnji životni prostor ka otvorenim prostorima sa terasama.

„Uniformisani dizajn je usvojen za fasade i krov kako bi se postigao upečatljiv i prepoznatljiv arhitektonski stil. Preferirani izbor je bio beli aluminijum, kao savremeni materijal i intrepretacija bele primorske arhitekture“, rekle su arhitekte. I, iako oni to ne kažu, uniformnost fasadnog materijala takođe smanjuje građevinski otpad.

„Zbog svog obima, čistoće i jednostavnosti u pogledu volumena, fasadne kompozicije, detalja i korišćenja materijala, zgrade se lako uklapaju u svoju okolinu“, rekle su arhitekte. Prostor između dva dupleksa i oblasti koja ih okružuje su zasađene sa travnatim dinama kako bi se prikrila parking mesta ispod njih i održao integritet postojećeg ambijenta.

Apartmanski kompleks Blanco Oostduinkerke u Belgiji je odličan primer kako dobar projekat može da umanji otisak izgrađenog okruženja bez ikakvih kompromisa u arhitektonskom stilu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;