Supersonični uređaj koji čisti sneg i led sa pruga (video)

29.04.2015. |

Zamislite da pokušavate da vučete teške sanke uz zaleđeno brdo, dok usput nosite čizme sa glatkim đonom. Pa, tako nekako je upravo i lokomotivama koje idu preko snežnih, zaleđenih pruga. Ukoliko ima previše snega ili leda na šinama, čelični točkovi lokomotiva samo će se okretati u mestu prilikom uspona. Zbog ovog problema, vozne kompozicije duž ovih trasa su obično kratke i lagane - što se ne isplati. Međutim, sada je kompanija GE Transportation razvila supersonični uređaj koji održava te pruge suvim.

Uređaj je poznat pod imenom „Advanced Rail Cleaner“ (ARC), i on se montira tako da njegova mlaznica bude usmerena na šine, ispred glavne osovine lokomotive. Kada ugrađeni računar otkrije da su točovi lokomotive počeli da proklizavaju, ARC usmerava vazduh pod visokim pritiskom na šine supersoničnim brzinama. On ima funkciju da oduva ne samo sneg, led i vodu, već i kontaminente kao što je šljunak, masnoća i rđa. Kao rezultet toga, točkovi ubrzo imaju i do 30 odsto više vuče.

Prilikom nedavne demonstracije ove tehnologije, inženjeri iz kompanije GE su postavili uređaj ARC na vozove koji su prolazili kroz Arden planinski venac koji je često pod snegom, i to između Antverpena, Belgije i Luksemburga. Proklizavanje točkova lokomotive je dovoljan problem na ovoj trasi da se čelnici iz železnica odlučuju da teže vozove preusmeravaju oko planina umesto kroz njih - što podrazumeva veće daljine, a samim tim i veće troškove.

Sistem navodno radi besprekorno, omogućavajući železničkoj kompaniji Heavy Haul Power International da poveća dužinu svojih vozova koji putuju kroz planine sa 23 na 30 vagona. Uređaj ARC je razvijan u poslednjih pet godina, a već se koristi na preko 300 lokomotiva. Možete ga videti (i čuti) u upotrebi u video snimku ispod:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...