INFONET-468X60-BANNER

Stambena zgrada u Istanbulu se uklapa u susedstvo preko održive mozaične fasade

29.04.2015. | Inhabitat

Nova stambena zgrada Göktürk 118 se sastoji od 32 stambene i poslovne jedinice, a svoji oblikom i fasadom se uklapa u stambenu četvrt Gokturk u Istanbulu.

Dva prizmatična bloka, projektovana od strane istanbulskog arhitektonskog biroa CM Mimarlik, se spajaju na uglu kako bi stvorili prijatan rizam sa održivom staklenom mozaičnom fasadom, u kombinaciju sa neprozirnim volumenima obloženim u gips.

Dva volumena imaju različite visine (jedan je visok 12,5 metara, a drugi 15,5 metara), ali se susreću na uglu kako bi stvorila jedinstvenu celinu. Dve prizme koje se percipiraju odvojene deluju kao produžetak uličnog fronta koji dominira prostorom, ali uvode mali stepen ekscentričnosti koja razbija monotoniju.

Stambene jedinice su organizovane tako da dnevne sobe, spavaće sobe, radne sobe i kuhinje budu poravnate na istoj fasadi. Zahvaljujući činjenici da ovi prostori zahtevaju različite vrste fasadnih otvora, arhitekte su bile u mogućnosti da stvore razigrane, jedinstvene fasade sa varijacijama u transparentnosti.

Stakleni mozaik na fasadama se promoviše od strane arhitektonskog biroa CM Mimarlik kao održivi materijal kome nije potrebno održavanje, a on takođe dodaje element topline na inače čistim i ritmičkim fasadama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;