INFONET-468X60-BANNER

Kuća inspirisana oblikom dine koristi biogorivo za minimiziranje svoje emisije ugljenika

27.04.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Koehler Architects je projektovao predivan energetski efikasan dom na ostrvu Teršeling u Holandiji - ali možda ga ne biste primetili na prvi pogled.

Prikladno nazvana Kuća dina je inspirisana oblikom peščanih dina koje se neprimetno uklapaju u okolinu. Obložen u drvo, ovaj prelepi geometrijski dom uokviruje poglede na ostrvsko okruženje i skoro je u potpunosti izgrađen od inovativnih ekoloških materijala.

Kuća dina je savremena reinterpretacija lokalne arhitektonske tipologije koju odlikuju fasadni elementi od drveta i kosi krovovi. Drvena unakrsno lamelirana struktura koristi jedinstven drveni krovni sistem koji imitira dvovodnu siluetu gledano sa istočne strane, ali je asimetrična sa dramatičnim uglovima kada se gleda sa svih drugih strana.

Savremeni oblik takođe evocira topografiju peščanih duna, a dom koristi centralno grejanje na bazi biogoriva radi smanjenja svoje emisije ugljenika.

Programska konfiguracija enterijera doma je inspirisana iskustvom hodanja kroz dine. Sobe na podeljenim nivoima su raspoređene oko centralnog stuba i dostupne su preko spiralnog stepeništa koje vodi od podzemnih privatnih prostora do društvenih oblasti na višim nivoima.

Korišćenje podeljenih nivoa stvara enterijere nalik potkrovlju koji maksimiziraju poglede na peščane pejzaže iz različitih lokacija posmatranja unutar objekta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;