Kuća BS je potcenjena rezidencija obložena kamenim pločama

22.04.2015. | Architizer

Kuća BS je kamenom obložena rezidencija projektovana tako da se uklopi sa okolnim obešumljenim pejzažim u Tapalpi u Meksiku.

Horizontalni volumen, koji je projektovan od strane biroa Elias Rizo Arquitectos, je diskretno polu-ukopan u tlo uz istovremeno održavanje divnih pogleda na okolne pašnjake, jezero i planine. Kako bi pomogli strukturi da se uklopi sa okruženjem, arhitekte su obložile eksterijer sa kamenim pločama lokalnog porekla.

Arhitekte su želele da osiguraju da struktura ne ometa poglede na lokalni pejzaž, pa su odlučile da stvore mali, horizontalni volumen prekriven lokalnim materijalima. Prednja fasada je sakrivena iza kamenog potpornog zida i reda drveća zasađenog između zida i kuće koje će dodatno kamuflirati kuću nakon što u potpunosti izraste. Zadnja fasada kuće je prekrivena u prozorima pune spratne visine koji mogu biti otvoreni radi prirodne ventilacije kuće.

Kuća se sastoji od dva velika bloka: jedan sadrži javne površine, dok drugi sadrži privatne prostorije. Otvoreni plan u javnom bloku sadrži dnevni boravak, kuhinju i trpezariju. Vešeraj, garaža i ostava su ušuškane na drugom kraju ovog bloka radi umanjenja buke. Pokretne particije omogućavaju stanarima da zatvore pojedine prostore onda kada je to potrebno.

Privatni blok kuće sadrži tri spavaće sobe i glavnu spavaću sobu, koja se nalazi odvojeno od ostatka strukture. Dok je eksterijer obložen sa kamenim pločama, u enterijeru su arhitekte koristile drvo, kamene podove i elemente od čelika, što je dovelo do stvaranja strukture koja deluje kao deo grube životne sredine u kojoj se nalazi.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?