INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Austrijska kuća sa dva lica krije podzemni vinski podrum

22.04.2015. | Inhabitat

Ova kuća u Austriji je mnogo više nego što se čini na nivou ulice. Projektantske firme March Gut i Wolfgang Wimmer su renovirali i proširili postojeću strukturu za potrebe kompanije Clemens Strobl, austrijske butik vinarije.

Kuća koja je nedavno konvertovana, nazvana „Stroblkeller“, krije u sebi uglađen i savremeni enterijer koji se pruža ispod zemlje u impresivno veliki vinski podrum bez prozora.

Dok prednja fasada objekta odgovara skromnoj estetici okolnih zgrada, njena savremena zadnja fasada je u dramatičnoj suprotnosti sa okolinom. Zadnji deo zgrade ima elegantnu ugaonu formu koja je definisana velikim geometrijskim zastakljenim otvorom koji nadgleda vinograde.

Zastakljeni otvor i visoke zasvođene tavanice ubacuju obilje prirodne svetlosti u prvi sprat ove butik vinarije, koje ima ulogu prostora za ručavanje fine kuhinje. Privremena spavaća soba se nalazi na drugom spratu.

Za razliku od prozračnog i svetlog prizemlja, podzemni vinski podrum je intimniji prostor, sa slabijim osvetljenjem, apsorpcijom zvuka, i odsustvom prirodne svetlosti. Podrum je smešten u podzemnom tunelu od opeke, a pod je pokriven sa belim šljunkom.

Prizemlje je posredni prostor između vinskog podruma i prvog sprata, i služi kao prostor za degustaciju vina. Unutrašnjost je minimalno opremljena sa drvenim nameštajem, crnim čeličnim akcentima, savremenom rasvetom i belim zidovima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;