SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mali studio sa velikim ekološkim strategijama

21.04.2015. | Inhabitat

Ovaj mali studio u Aspenu, SAD, je svima poznat pod imenom „Roze kuća“ i inspirasan je viktorijanskom arhitekturom okolnih istorijskih domova. Arhitektama, birou Friday Design Collective, studio je poznat pod imenom „Loom“, i projektovan je da se uklopi u svoje susedstvo uprkos svojoj roze i beloj paleti boja.

Sa 46 metara kvadratnih prostora, dvovodna mini koliba pruža prostor za omanju kancelariju, biblioteku i oblast za tkanje. Zelene strategije projektovanja inspirisane LEED programom sertifikacije su imale visok prioritet tokom procesa projektovanja.

Arhitekte su započele rad sa klijentima na preuređenju njihove kuhinje, a zatim su počeli sa projektovanjem niza studija o umetničkom studiju. Ove studije slučajeva su evoluirale u rezultat koji vidite ovde - „Loom“ - jednospratna mini koliba od 46 metara kvadratnih.

Maleni studio je smešten u dvorištu porodične kuće i poprima karakteristike okolnih istorijskih kuća, uz modern projekat, izgradnju i materijale. Ona je spolja roze i bela, dok je unutra sve u beloj boji.

Prizemlje sadrži skladište i kancelariju sa bibliotekom. U pozadini se nalaze stepenice koje vode ka prvom spratu, to jest tavanskom prostoru koji je inspirisan sa radom i estetikom tradicionalnog razboja za tkanje.

Sa ulazom okrenutim prema jugu, umetnički studio koristi prednosti solaranog pasivnog dizajna, sa strmim krovom koji sprečava gomilanje snega. Rešenja inspirisana LEED-om su inkorporirana tokom celog procesa izgradnje, a materijali visokih performansi su korišćeni kako bi se povećala energetska efikasnost objekta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;