Konzolna kuća-bašta zamagljuje granice između zatvorenog i otvorenog

20.04.2015. | Arch Daily

Neobična kuća-bašta, projektovana od strane arhitektonskog biroa KWK Promes, uvodi travnati vrt u životni prostor svojih stanara. Izgrađena u Katovicama u Poljskoj, kuća se sastoji od dva pravougaona volumena postavljena pod pravim uglom, stvarajući natkrivenu baštu ispod. Kuća je obložena u ciglu i klizne staklene zidove i spaja baštu sa unutrašnjim prostorom, omogućavajući stanarima da gaze po travi dok se šetaju po svojoj trpezariji.

U cilju stvaranja privatnosti, prizemlje je pozicionirano paralelno sa putem, delujući kao zid koji drži dvorište u osami sa fasadom od cigle. Oko zadnjeg dela, arhitektura kuće se otvara, otkrivajući klizne staklene zidove koji omogućavaju porodici da cirkuliše u i van kuće bez da budu primećeni sa ulice.

Zatvorena prednja fasada je u suprotnosti sa otvorenim planom sa zadnje strane kuće. Volumen drugog sprata se konzolno nadvija nad dvorištem, stvarajući jedinstveni dnevni vrtni prosto ispod koji zamagljuje granice između zatvorenog i otvorenog prostora.

Oivičen pomerljivim staklenim zidovima, trava bašte se nastavlja u enterijer ispod platforme sa sintetičkim travnjakom, stvarajući nadrealno iskustvo. Tokom letnjih meseci, stakleni zidovi se mogu ukloniti, spajajući dnevni prostor sa baštom.

Unutrašnjost kuće je moderna i elegantna, sa minimalističkim zidovima koji razbijaju svaki životni prostor. Gornji volumen je napravljen od cigle i lokalnog drveta i smešta spavaće sobe, koje gledaju na krovnu baštu koja prati linje prizemnog volumena.

Integracija sa prirodom je nastavljena sa kućnim bioskopom na prvom spratu, koji je u eksterijeru obložen sa visoko poliranim čelikom nalik ogledalu koji odražava pošumljeno područje koje okružuje parcelu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...