Konzolna kuća-bašta zamagljuje granice između zatvorenog i otvorenog

20.04.2015. | Arch Daily

Neobična kuća-bašta, projektovana od strane arhitektonskog biroa KWK Promes, uvodi travnati vrt u životni prostor svojih stanara. Izgrađena u Katovicama u Poljskoj, kuća se sastoji od dva pravougaona volumena postavljena pod pravim uglom, stvarajući natkrivenu baštu ispod. Kuća je obložena u ciglu i klizne staklene zidove i spaja baštu sa unutrašnjim prostorom, omogućavajući stanarima da gaze po travi dok se šetaju po svojoj trpezariji.

U cilju stvaranja privatnosti, prizemlje je pozicionirano paralelno sa putem, delujući kao zid koji drži dvorište u osami sa fasadom od cigle. Oko zadnjeg dela, arhitektura kuće se otvara, otkrivajući klizne staklene zidove koji omogućavaju porodici da cirkuliše u i van kuće bez da budu primećeni sa ulice.

Zatvorena prednja fasada je u suprotnosti sa otvorenim planom sa zadnje strane kuće. Volumen drugog sprata se konzolno nadvija nad dvorištem, stvarajući jedinstveni dnevni vrtni prosto ispod koji zamagljuje granice između zatvorenog i otvorenog prostora.

Oivičen pomerljivim staklenim zidovima, trava bašte se nastavlja u enterijer ispod platforme sa sintetičkim travnjakom, stvarajući nadrealno iskustvo. Tokom letnjih meseci, stakleni zidovi se mogu ukloniti, spajajući dnevni prostor sa baštom.

Unutrašnjost kuće je moderna i elegantna, sa minimalističkim zidovima koji razbijaju svaki životni prostor. Gornji volumen je napravljen od cigle i lokalnog drveta i smešta spavaće sobe, koje gledaju na krovnu baštu koja prati linje prizemnog volumena.

Integracija sa prirodom je nastavljena sa kućnim bioskopom na prvom spratu, koji je u eksterijeru obložen sa visoko poliranim čelikom nalik ogledalu koji odražava pošumljeno područje koje okružuje parcelu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...