INFONET-468X60-BANNER

Foster završio novu staklenu i betonsku Gradsku kuću u Buenos Ajresu

07.04.2015. | Dezeen

Arhitektonski biro Foster + Partners je nedavno završio novu Gradsku kuću u Buenos Ajresu koja poseduje valoviti betonski krov i karakterišu je primenjeni razni principi održivosti kao što su rashladni konvektori, prirodna ventilacija i betonski elementi koji smanjuju energetske potrebe zgrade, koja ima za cilj dobijanje LEED Silver sertifikacije.

Novi objekat se nalazi u naselju Parke Patricios u prestonici, koje je bivša industrijska zona, i ona smešta oko 11.500 zaposlenih. Ono što je započelo kao projekat za opštinsku Buenos Ajres banku je pretvoreno u Gradsku kuću koja nudi fleksibilne radne prostore i objekte za potrebe lokalne zajednice.

Najistaknutija karakteristika objekat je njegov valoviti betonski krov koji podseća na tradicionalne zasvođene plafone. Ova nadstrešnica se podržava stubovima i ima važnu ulogu u regulisanju temperature u unutrašnjosti. Krov pokriva četvorospratni atrijum koji poseduje velike otvorene prostore.

Staklena fasada, zajedno sa krovnim svetlarnicima, obezbeđuje dovoljno prirodnog svetla, čija se količina kontroliše uvođenjem elemenata za zasenčenje na istočnoj i zapadnoj fasadi. Betonske donje površine luka imaju veliku termalnu masu i, zajedno sa rashladnim konvektorima, pomažu u održavanju optimalnih temperatura unutar zgrade.

Ovo je drugi projekat arhitekonskog biroa Foster + Partners u Buenes Ajresu, mada biro ima brojne projekte širom Latinske Amerike. Jedan od najiščekivanijih novih projekata je novi aerodrom u Meksiko Sitiju, koji Foster + Partners razvija u saradnji sa poznatim lokalnim arhitektom Fernandom Romerom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;