INFONET-468X60-BANNER

Dva drvena proširenja tradicionalne viktorijanske kuće u Londonu

24.03.2015. | Dezeen

Londonski arhitektonski biro Haptic Architects je projektovao dva proširenja stare viktorijanske kuće u Londonu i stvorio nove prostore koji odišu toplinom kroz upotrebu prirodnih materijala, netretiranog ariša i hrasta, kombinovanih sa suptilnim metalnim detaljima i betonom. Zadnji deo dvospratne Hajlevel (Highlevel House) sada poseduje dva mala dodatka koji uokviruju ugodno dvorište.

Arhitekte su uvele otvorenu kuhinju i trpezariju unutar prvog od dva proširenja. Drugo proširenje je smešteno uz zabat od cigli susedne zgrade koji se nalazi duž unutrašnjeg dvorišta.

Oba proširenja su obložena sa netretiranim ariš letvama koje će menjati boju sa vremenom i zadobiti patinu koja im daje još veći organski izgled. Rebrasti drveni paneli fasade sa velikim zastakljenim elementima skreću pažnju na baštensko područje.

Projekat je u skladu sa izabranim imenom biroa (haptic - percepcija i manipulacija objekta korišćenjem taktilnog osećaja) - taktilni kvaliteti netretiranog drveta stvaraju toplu atmosferu i pružaju poseban osećaj trodimenzionalnosti fasade.

Kuhinjske i trpezarijske površine su osvetljene sa dva svetlarnika, dok betonski kamin dominira dnevnoj sobi kojoj se pristupa iz kuhinje prelaskom preko nekoliko stepenica. Projekat čuva originalni kvalitet viktorijanskog stila i obogaćuje ga uvođenjem novih prostora koji deluju i moderno i rustično.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;