Dva drvena proširenja tradicionalne viktorijanske kuće u Londonu

24.03.2015. | Dezeen

Londonski arhitektonski biro Haptic Architects je projektovao dva proširenja stare viktorijanske kuće u Londonu i stvorio nove prostore koji odišu toplinom kroz upotrebu prirodnih materijala, netretiranog ariša i hrasta, kombinovanih sa suptilnim metalnim detaljima i betonom. Zadnji deo dvospratne Hajlevel (Highlevel House) sada poseduje dva mala dodatka koji uokviruju ugodno dvorište.

Arhitekte su uvele otvorenu kuhinju i trpezariju unutar prvog od dva proširenja. Drugo proširenje je smešteno uz zabat od cigli susedne zgrade koji se nalazi duž unutrašnjeg dvorišta.

Oba proširenja su obložena sa netretiranim ariš letvama koje će menjati boju sa vremenom i zadobiti patinu koja im daje još veći organski izgled. Rebrasti drveni paneli fasade sa velikim zastakljenim elementima skreću pažnju na baštensko područje.

Projekat je u skladu sa izabranim imenom biroa (haptic - percepcija i manipulacija objekta korišćenjem taktilnog osećaja) - taktilni kvaliteti netretiranog drveta stvaraju toplu atmosferu i pružaju poseban osećaj trodimenzionalnosti fasade.

Kuhinjske i trpezarijske površine su osvetljene sa dva svetlarnika, dok betonski kamin dominira dnevnoj sobi kojoj se pristupa iz kuhinje prelaskom preko nekoliko stepenica. Projekat čuva originalni kvalitet viktorijanskog stila i obogaćuje ga uvođenjem novih prostora koji deluju i moderno i rustično.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...