INFONET-468X60-BANNER

Smela geometrijska arhitektura proširuje ovaj viktorijanski dom

23.03.2015. | Contemporist

Porodica koja živi u malom viktorijanskom domu u Melburnu, Australija, tražila je kreativno rešenje kako bi smestila svoju proširenu porodicu. Biro Coy Yiontis Architects je odgovorio na njihove molbe sa smelim geometrijskim proširenjem na zadnjem delu kuće koje odlukuje upotreba drveta i obilje prirodne svetlosti.

Mali plac u Balaklavi u Melburnu je morao da smesti šestočlanu porodicu i pruži prostor za odsedanje baba i deda. Velikodušni stambeni prostori i bazen je bio od suštinske važnosti za klijente. Veoma oronula viktorijanska fasadna obloga je renovirana, a arhitekte su stvorile proširenje koje je jedva primetno sa ulice, ali veoma znači porodici.

Ugaona forma novog drvenog dela kuće je razvijena kao odgovor na urbanistička ograničenja, koja su oblikovala fasade i prostorni raspored obe zgrade. Razmotreno projektovanje integriše zatvorene i otvorene prostore, što je dovelo do neočekivano velike stambene površine.

Dnevni prostor nepravilnog oblika se prostire oko centralnog čvorišta servisnih prostora, a pod od travertina ujedinjuje prostore, pružajući se podjednako napolju kao i unutra.

Spavaće sobe i kupatila na spratu su skromne i mirne prostorije, koje su u hladu zahvaljujući fasadnim drvenim letvama. Kupatilo i kuhinja su svetli i prostrani zahvaljujući velikim svetlarnicima i reflektujućim belim površinama.

Stari deo kuće zadržava svoj jedinstven karakter, a povezan je sa dvospratnim produžetkom sa centralnim dvorištem. Stara kuća je rekonfigurisana tako da sadrži kancelariju, biblioteku, dnevnu sobu i gostinjsku sobu. U pozadini, elegantna staklena pasarela povezuje dve strukture, dok je bazen uokviren sa oba objekta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;